fbpx
Вијести, Регион

Хиљаде дјеце у регији присиљено на рад

Off
Poor child in the landfill looks forward with hope

Сејв д чилдрен подсјећа, на Свјетски дан борбе против дјечијег рада (12. јуни), да је хиљаде дјеце у регији свакодневно изложено присилном просјачењу и животу на улици.

Још већи број њих у опасности је да постану дјеца укључена у живот и/или рад на улици, наводи се.

Истраживања показују да се та дјеца суочавају с бројним потешкоћама у свакодневном животу. Дневно проведу од три до девет сати на улицама, без обзира на временске увјете, често сами.

Ријетко или нередовно похађају школу, њихови родитељи или скрбници углавном су незапослени, необразовани и са изузетно ниским мјесечним приходима. Породице се, у великој мјери, ослањају на приходе од прикупљања сировина, социјалну помоћ, просјачење или продају на улицама. То су дјеца из дисфункционалних породица које живе у сиромаштву, неформалним насељима, многа су правно невидљива, препуштена сама себи и изложена различитим облицима експлоатације, наглашава се.

У саопћењу за јавност Сејв д чилдрен наводи да је, по прикупљеним подацима из Министарства сигурности БиХ, у прошлој години идентифицирано 36 потенцијалних жртава трговине људима с различитим облицима експлоатације, најчешће укључујући просјачење и сексуално искориштавање.

Међу потенцијалним жртвама су 24 малољетне особе, а 28 је бх. држављана, наводи се.

Прије десет година, организација Сејв д чилдрен се придружила напорима невладиних организација и институција да се идентификују квалитетна рјешења за хиљаде дјечака и дјевојчица изложених штетном раду или животу на улици.

Дневни центри за дјецу укључену у живот и/или рад на улици показали су се као једно од најбољих рјешења за ту дјецу. Саве тхе Цхилдрен је помогао у јачању тог модела подршке и повезивању с локалним рефералним механизмима у Босни и Херцеговин, Црној Гори и Србији, истиче се.

Прецизирају да Сејв д чилдрен тренутно подржава рад седам дневних центара у БиХ (Бањој Луци, Бихаћу, Бијељини, Брчком и Мостару), те у Никшићу и Подгорици у Црној Гори.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže