fbpx
Вијести, Свијет

Хирошима обиљежила 74. годишњицу напада атомском бомбом

Off 6
Hirosima
People pray for the atomic bomb victims in front of the cenotaph at the Hiroshima Peace Memorial Park in Hiroshima, western Japan during a ceremony to mark the 74th anniversary of the bombing Tuesday, Aug. 6, 2019. (Kyodo News via AP)

Хирошима је обиљежила 74. годишњицу америчког напада атомском бомбом на тај град 1945. године, када је страдало више од 140.000 људи.

“Широм свијета данас видимо раст егоцентричног национализма, тензије појачане међународним искључивањима и ривалством и застој у нуклеарном разоружавању”, навео је градоначелник Хирошиме Казуми Матсуи у својој мировној декларацији.

Он је позвао младје генерације да никада не одбаце атомска бомбардовања и рат као пуке догађаје у историји и позвао светске лидере да посјете Хирошиму и упознају се са оним што се ту догодило.

Он је захијевао од јапанске владе да више заступа интересе преживјелих и да потпише споразум о забрани атомског наоружања.

Премијер Шинзо Абе рекао је да су све израженије разлике између нуклеарних и ненуклеарних држава.

“Јапан жели да служи као мост између нуклеарних и ненуклеарних држава и стрпљиво покушава да их убиједи да сарадјују и воде дијалог”, рекао је Абе у свом обраћању на церемонији. Он је обећао је да ће одржати јапанске принципе без нуклеарне енергије, али није обећао потписивање споразума.

У америчком нападу на Хирошиму 6. августа 1945. године погинуло је више од 140 000 људи. Бомба бачена три дана касније на Нагасаки убила је још 70.000 прије него што је предајом Јапана завршен Други свјетски рат.

Извор: Бета

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže