fbpx
БиХ, Вијести

ХДЗ БиХ Ускопље: Зауставити подметање националне мржње

Off 17
Donjii Vakuf - Uskoplje
U općini Donji Vakuf - Uskoplje došlo je do međunacionalne netrpeljivosti  i uništavanja privatne imovine u noći s nedjelje na ponedjeljak.(foto: Amela Pokvić/BHRT)

Намјерни и срамотни покушаји наметања кривице за недопустиве повреде суживота дио су медијског терора над Хрватима у јавном простору Босне и Херцеговине, те недопустиви удар на темељне вриједности Босне и Херцеговине, саопћио је Опћински одбор Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине (ХДЗ БиХ) Ускопље.

“Срамотни напад на примјер суживота оповргнут је као дјело мржње и националне нетрепељивости, за којег се надамо да ће послужити као примјер којим ће се зауставити и обесхрабрити сви даљњи покушаји недјела националне мржње. Напади ове врсте и покушаји подметања злочина недопустив су удар, како на хрватски, тако и на друге народе и грађане Босне и Херцеговине”, пише у саопћењу.

ХДЗ БиХ Ускопље позива на расвјетљавање догађаја у том граду које ће темељитом истрагом мотива и околности установити починитеља срамотног чина, али и оне на чији је потицај чин извршен. Брза реакција истражних органа мора резултирати прикладном казном за починитеље наведеног злочина против хрватског народа, саопћио је Опћински одбор ХДЗ БиХ.

У циљу заштите грађана и културе суживота, ХДЗ БиХ и Хрватски народни сабор БиХ иницират ће измјене казненог закона у чланку који се односи на казнена дјела националне нетрепељивости, позивајући на оштре казне.

Коначно, у име хрватског народа у Ускопљу и у Босни и Херцеговини, те у име свих народа и грађана БиХ који заступају културу суживота, позивамо починитеље и оне који су данас неутемељно изрицали оптужбе против хрватског народа и његових представника на јавну исприку, наводи се у саопћењу Опћинског одбора ХДЗ БиХ Ускопље.

Извор: БХРТ

Related Posts