fbpx
Вијести, Регион

Хан у Београду: Дијалог о Косову кључан за напредак читавог региона

Off 12
Johannes Hahn Ana Brnabic
Foto: Miloš Miškov - Anadolu Agency

Дијалог између Београда и Приштине је кључан за напредак читавог Западног Балкана, изјавио је данас европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан у Београду.

“Дијалог и резултат дијалога између Београда и Приштине је кључни елемент за даљи напредак цијелог региона ка Европској унији и неопходно је постизање трајног рјешења по том питању, а како би се постигао напредак у региону”, навео је Хан на заједничкој конференцији за новинаре с предсједницом Владе Србије Аном Брнабић.

Како је навео, прошла 2018. година је била година важних прекретница, а 2019. године је такође било напретка, иако је могло да се уради боље.

Као пример добре сарадње у региону поменуо је и потписивање регионалног роминг споразума, који је важна прекретница у изградњи добросусједских односа.

Хан је рекао и да ће вјероватно напустити садашњи положај, али ће остати посвећен региону.

Европски комесар је подсјетио да Србија сада има отворених 17 од укупно 35 поглавља, као и два поглавља која су привремено затворена.

Он је подсјетио и да су демократија, владавина права и основна права кључне области, те додао и да је неопходан наставак рада на медијској стратегији.

Хахн је казао и да је Парламент мјесто за политичку дебату, указавши на важност међустраначког дијалога у Скупштини Србије.

Говорећи о региону, истакао је да је направљен значајан напредак са Сјеверном Македонијом и изразио увјерење да ће земље чланице дати зелено свјетло у октобру и Сјеверној Македонији и Албанији за почетак приступних преговора.

Упитан како коментарише оставку премијера Косова Рамуша Харадинаја, Хан је казао да се нада ће доћи до избора на Косову у септембру како је и најављено те додао да је за наставак дијалога неопходна политички разјашњена ситуација.

“Србија остаје искрено посвећена нашем европском путу. Ми разумемо какав је тренутак у ЕУ и изазове са којима се ЕУ среће, али разумемо такође и шта је оно што ми морамо да радимо да напредујемо на том европском путу”, навела је предсједница Владе Србије Ана Брнабић.

Према њеним ријечима, није наше када ћемо постати чланица Европске уније, али је до нас када ћемо и како брзо постати европска Србија, у смислу услуга које пружамо нашим грађанима и у смислу владавине права.

Брнабић је изразила жаљење што је “први пут након неколико година регионална сарадња на силазној путањи”, а као узрок томе је навела таксе које је Косово увело на робу из Србије.

“Србија остаје дубоко посвећена регионалној сарадњи, не постоји стабилна, јака, економски напредна Србија без јаког, економски стабилног региона”, додала је.

Она је навела да су регионална стабилност и регионална сарадња од највећег интереса Србије.

Хан је синоћ допутовао у Београд и разговарао са предсједником Србије Александаром Вучићем о ситуацији на Западном Балкану, као и о будућим корацима Србије ка европском путу.

Европски комесар ће присуствовати и церемонији додјеле награда на Спортским играма младих, гдје ће нагласити посвећеност Европске уније младима у Србији и регионалном помирењу.

Извор: Агенција Анадолија/ БХРТ

Related Posts

Tri pisma iz Sarajeva 300x250BH Telecom - EXTRA

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže