fbpx
БиХ, Вијести

Хаварија у ХЕ “Плат” утиче на пословање „Хидроелектрана на Требишњици”

Off 6
HE Plat
Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

Хаварија у Хидроелектрани “Плат” код Дубровника, која се десила почетком године, негативно се одразила на пословање „Хидроелектрана на Требишњици“, али и цјелокупне „Електропривреде Републике Српске“.

Због свега, очекује се и мањак у буџетима Требиња и Билеће. И даље се не зна, када би Хидроелектрана „Плат“, поново могла да буде на мрежи.

За Хидроелектране на Требишњици ово је једна од најтежих пословних година – десет милиона КМ мањка и остварени план производње од тек 46 одсто. Главни разлог оваквог стања је хаварија у ХЕ „Плат“ код Дубровника. Један од агрегата у Дубровнику припада „Елекропривреди Републике Српске“.

ГОРДАН МИШЕЉИЋ, генерални директор “Хидроелектрана на Требишњици”

Оно што знамо они врше радове на чишћењу електране и у неких двије до три недјеље имаћемо копмлетну слику колико ће још времена требати и колики ће бити застоја у хидролектрани Дуборвник. Засигурно ћемо имати једну тешку полсовну и финансијску годину.

Иако је хидролошки година била просјечна, ипак због хаварије у ХЕ „Плат“ ниво акумулације „Билећа“ је знатно изнад очекиваног за ово доба године. Надлежни кажу да су услови изузетно тешки, много тежи од 2017. и велике суше са којом се систем тада суочавао.

Саша Вујић, извршни директор за управљање системом ХЕТ-а

Сад је вријеме већ да ми полако размишљамоо евакуацији вооде и надати се повратку ХЕ Дубровник да имамо нормалну производњу да ове посљедице ублажимо. Али и за случај да не буде ХЕ Дуборвник на мрежи ми ћемо знати како да ангажовањем Требиња се спусти кота и да се прилагодимо и да у јесен уђемо с нижом котом акумулације Билећа.

Да би се ублажиле посљедице, потписан је споразум са Пумпноакумулационој хидроелектрани „Чапљина“, по којем се дио воде преусмјерава тамо.

Гордан Мишељић, генерални директор ХЕТ

Постоји договор до краја године са пхе цапљина да дијелимо производњу и то је релаксација у цијелој овој причи.

Све ово одразиће се и на буџете града Требиња и општине Билећа, који добију законску накнаду за потопљено земљише.

Извор: Драгана Михић/БХРТ

Related Posts