fbpx
БиХ, Вијести

ФХМЗ – Апсолутни максимуми за аугуст нису превазиђени

Off 6

Федерални хидрометеоролошки завод објавио је да службена мјерења на метеоролошким станицама у БиХ континуирано трају скоро 130 година, и у том раздобљу рекордне вриједности максималних температура зрака на метеоролошким станицама крећу се од 37,6 у Ливну до 43,1 степен целзијуса у Мостару који су забиљежени ектремне 2007. 

Наводе да су највише вриједности ове године биле од 35,4 у Бугојну до 40,6 степени у Мостару. Иако су апсолутне максималне температуре за 11. и 12. аугуст 2019. на већини станица биле рекордне на те дане, ипак апсолутни максумуми за аугуст нису превазиђени.

Из ФХМЗ истичу да ће се нестабилно вријеме са падавинама у виду локалних пљускова праћених грмљавином задржати до сриједе, када у послијеподневним сатима слиједи постепено разведравање.

Најинтензивније падавине прогнозирају се за запад и сјевер Босне, док се у осталим крајевима наше земље очекују умјерене падавине. Од 15. аугуста, па до краја мјесеца изгледно је стабилно вријеме, без падавина.

Још данас се очекују високе вриједности температура зрака, са вриједностима између 29 и 35, на југу земље и до 40°Ц. Већ од сриједе, прогнозира се пад температура за 10°Ц.

Угодније вријеме задржат ће се до 19. аугуста, са вриједности јутарњих у Босни од 10 до 15, а дневних од 24 до 29°Ц. У истом периоду у Херцеговини минималне се очекују од 18 до 23, а максималне од 27 до 32°Ц. Од 20. аугуста температуре ће бити више за пар степени у односу на протекли период, саопћено је из ФХМЗ.

Извор: Фена

Related Posts