fbpx
БиХ, Вијести

Фуад Твал: Морамо његовати оно што нам је заједничко, а не оно што нас дијели

Off 6
Foto: Wikimedia Commons - Medialpj

“У вашем еуропском Јерузалему, баш као и у нашем Јерузалему, имамо ту велику драму, емиграцију људи. У мом случају је то емиграција Кршћана из Свете земље у Латинску Америку, у Еуропу. Не треба нам Јерузалем који ће постати музеј светих мјеста, без заједнице, без људи, без живота”, казао је у ексклузивном интервјуу за БХРТ монсињор Фуад Твал, латински патријарх у мировини.

У разговору са нашом новинарком Недом Тадић, Твал говори зашто Јерузалем више није град мира, и шта би могао научити од “еуропског Јерузалема”, како често називају Сарајево.

Он открива и какав је однос политичких моћника према Палестини, Јордану и Сирији, зашто је Газа “затвор под отвореним небом”, и колики је значај политичког активизма папе Фрање.

“Чињеница је да Јерузалем, био овдје или тамо, мора бити град мира, молитве, дијалога, сарадње међу различитим нацијама. Чињеница је да тамо имамо више насиља, више мржње. То више није град мира. Чуо сам од кардинала и осталих вјерских вођа да организујете састанке, сарадњу, дијалог, и томе се дивим. То је лијепо и потребно нам је више него икад”, рекао је монсињор Твал.

На питање шта би могао бити кључ опоравка нашег, јерузалемског или било којег другог друштва које је подијељено по вјерским или националним линијама, он је рекао:

“У нашем међуетничком дијалогу постоји истина, догма за сваку религију, о којој се не може расправљати. Догма је догма. Вјера је вјера. Постоје разлике међу нашим религијама које морамо признати, прихватити и поштовати. Али, истовремено, имамо много заједничких тачака на којима можемо заједно радити – попут доброчинства, држављанства, образовања, сазнања једних о другима. Имамо много добрих тачака на којима можемо заједно дјеловати, и мислим да морамо подцртати те заједничке тачке, а не разлике међу нама”.

Монсињор Твал говорио је и о томе како данас изгледа живот Кршћана у Светој земљи и у Јерузалему, граду о којем углавном чујемо када дође до нових тензија и конфликата између Израела и Палестинаца.

“Морамо имати на уму да наша, моја Патријаршија, обухвата Кипар, Палестину, Израел и Јордан. Обично имамо једну државу и много цркава. Тамо имамо моју цркву и много држава”, објашњава он за БХРТ, додајући да се ситуација разликује од регије до регије.

“Палестинци су до 1948. имали исти пасош, израелски. Они су држављани Израела. У међувремену, територија Свете земље, Рамаллах, Јерузалем, Бетлехем је окупирана. То је окупација. Било каква окупација је лоша ствар. Лоша за окупатора, Израел. И лоша за окупирани народ. Нико не жели прихватити окупацију. Палестинци се боре за своју слободу, неовисност, за могућност свог самоодређења. Израел је окупирао њихов териториј и не поштује интернационалне законе”.

“Сада, током мандата Доналда Трампа (предсјдника Сједињених Америчких Држава), ситуација је гора него раније. Прије доласка Трампа, ми у Светој земљи, Јордану, Палестини, полагали смо мало више наде у Еуропу и њену политичку улогу. И то не само финансијску улогу, помоћи Палестини, Јордану… Жељели смо да Еуропа има политичку улогу. Нажалост, та улога за Еуропу не постоји. Еуропа је данас слаба, није иста, подијељена је више него икада. И, када је у питању Палестина и Света земља, можемо рећи да Израел и Америка држе монопол. Не дају другима да одлучују, интервенирају или помогну. То је њихов монопол. Због тога нам је још теже пронаћи рјешење за питање Палестине”, рекао је монсињор Твал.

За данашњу политику могу рећи да је неморална. То је само политика интереса. Они не траже правду и мир за кршћанску заједницу, за нашу емиграцију. Њима то ништа не значи. Политика је политика. Изгледа као булдожер који ће убити свакога само да би постигао свој циљ. И то је питање Свете земље.

Разговор са Фуадом Твалом, латинским патријархом у мировини овдје можете погледати у цијелости.

ИЗВОР: БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže