fbpx
Вијести

Фоча: Обиљежена годишњица страдања 3.000 цивила

Off 15
Foča, BiH - 4. august 2019: Okupljanjem na Karlovom mostu, kojeg protjerani Fočaci nazivaju mostom stradanja, te bacanjem ruža u rijeku Drinu, u Foči je obilježena godišnjica stradanja oko 3.000 civila iz ovog grada i njegove okoline. Dan sjećanja na sve fočanske šehide organizovalo je Udruženje žrtava rata "Foča 92-95“, a prognanicima i povratnicima u Foču priključile su se i članice Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa i drugih udruženja, predstavnici Islamske zajednice u BiH, Vlade BPK-a Goražde, a skupu je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. ( Stringer - Anadolu Agency )

Окупљањем на Карловом мосту, те бацањем ружа у ријеку Дрину, у Фочи је обиљежена годишњица страдања око 3.000 бошњачких цивила из овог града и његове околине.

Дан сјећања на све фочанске шехиде организовало је Удружење жртава рата “Фоча 92-95“.

Обиљежавању страдања цивила су присуствовале и чланице Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа и других удружења, представници Исламске заједнице у БиХ, Владе БПК-а Горажде, те члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Џаферовић је поручио да бројни ратни злочини ни данас нису разријешени, те је позвао правосудне институције да процесуирају злочинце који су још увијек на слободи.

На огради жељезног моста преко ријеке Дрине постављен је пано са именима 627 грађана Фоче за којима се још трага.

Након спуштања ружа у Дрину, у комплексу Алаџа џамије организована је промоција књиге “Фоча у 16. Стољећу“, аутора Муамера Хоџића, а потом су у џамији проучени јасин и дова за све убијене Бошњаке из овог града.

Извор: Агенције/БХРТ

Related Posts