fbpx
БиХ, Вијести

Формирање власти у БиХ: Аналитичари оцјењују да постоји могућност да се криза продужи до избора 2020.

Off 19
Institucije BiH

 

Политичка криза у Босни и Херцеговини траје од избора, али након непостизања консензуса у Предсједништву у вези са АНП-ом и мандатаром, јасно је да никакве коалиције не постоје нити дјелују, сматрају аналитичари. Из Европске унијe стижу нове поруке и упозорења.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан, поручио је челницима СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ, да се држе рока који су поставили, након што су 5. августа потписали споразум о формирању Савјета министара. Ипак, политичкој кризи у БиХ, још се не назире крај.

Већ 10 мјесеци Босна и Херцеговина нема конституисану власт, и то је довољан показатељ политичке кризе, без обзира на јучерашњи епилог сједница Предсједништва, које ниje усвојило ни АНП, али ни мандатара за Вијеће министара, кажу аналитичари. Заправо, ништа ново. Никаква коалиција нити постоји нити дјелује, јер да постоји, постигла би договор и рјешење.

Алмир Терзић политички, аналитичар

С обзиром да нема никаквог договора таквог на видику јасно је да политчари дјелују свако за себе и да заправо немају минимум постигнутог консензуса, шта је то приоритет БиХ

А када је ријеч о приоритетима, за европске дипломате је то да бх. политичари, како каже шеф Делегације Европске уније у БиХ , стану на лопту. Он изражава жаљење што није дошло до именовања мандатара.

Ларс-Гунар Вигемарк, шеф делегације Еу у БиХ

Ја лично мислим да постоји практично рјешење за сва питања. Није потребно претјеривати и драматизовати било које од ових питања. Оно што је важно је да  ће мишљење о апликацији за чланство у ЕУ доћи на ред и да ће се у тренутку сагледавања, разматрати да ли постоји формирана власт у земљи и да ли се земља може наставити кретати даље.

Челници политичких странака, СНСД-а и ХДЗ-а с једне, и СДА с друге стране, не желе да се замјерају један другом, оцјењују они који прате политичка збивања у земљи, и то је, кажу, суштина.

Жељко Раљић, новинар

Многе ствари нису јасне и не одговарају ономе што јавни прокламују лидери политичких партија па не би било изненађење да дође до неког новог договора

Cлаво Кукић, социолог

Оно што се догађало на сједници предсједниства и оно што ће се догађати убудуће је само један дио ужасне ружне босанскохерецговачке ставрности да БиХ наставља с агонијом коју роживљава

Аналитичари оцјењују да постоји могућност да се криза продужи до избора 2020, што би имало несагледиве посљедице за функционисање институција Босне и Херцеговине.

Извор: Азира Хрустемовић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže