fbpx
Вијести, Спорт

ФИФА упутила апел Ирану да омогући слободу и сигурност за навијачице

Off 7
Iran navijačice
Foto:

Свјетска фудбалска федерација (ФИФА) је након смрти иранске навијачице која се запалила испред суда саопћила да јако жали због “трагедије”.

“ФИФА упућује саучешће породици и пријатељима Сахар и понавља апел иранским властима да омогуће слободу и сигурност свакој жени укљученој у борби да се оконча забрана да присуствују спортским дешавањима на стадионима”, наводи се у саопћењу.

Након што је ФИФА тражила од Ирана да постави временски оквир, иранско министарство спорта је у аугусту саопћило да ће навијачицама бити дозвољено да у октобру присуствују квалификационој утакмици за Свјетско првенство.

Иранка Сахар Кодајари, која се запалила испред суда када је сазнала да би могла бити осуђена на затворску казну од шест мјесеци због покушаја уласка на стадион, преминула је од задобивених повреда.

Двадесетдеветогодишња дјевојка, коју су локални медији прозвали “Сахар”, запалила се 2. септембра након што је чула да би могла бити осуђена на затворску казну због тога што је покушала да уђе на фудбалски стадион и гледа утакмицу.

Према писању иранских медија, Кодајари је преминула у болници Мутахари, упркос свим напорима љекара који су покушали да је спасе.

Медији су је назвали и иранском “Плавом дјевојком” због боје дреса клуба Естегхлал за који је навијала.

Сахар је ухапшена у марту након што је покушала ући на стадион у Техерану. Ухапшена је и осуђена на шест мјесеци затвора због наводног вријеђања полицајца. Касније је пуштена уз кауцију, али је прошле седмице пресуда потврђена, након чега се дјевојка запалила испред суднице.

Извор: Агенција Анадолија

Related Posts