fbpx
БиХ, Вијести

Финансијска полиција ушла у “Алуминиј”

Off 6
Aluminij radnici
Foto: Igor Božović/BHRT

Према налогу Владе Федерације БиХ и Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона, у мостарски “Алуминиј” је ушла Финансијска полиција како би истражила наводе и пријаве о сумњивим казненим радњама у тој фирми.

Ријеч је о најављеној акцији у покушају санације мостарске твртке те утврђивања евентуалних криваца за настало стање.

Сутра истиче рок када би Управа “Алуминија” требало да Влади Федерације БиХ преда нови План о збрињавању радника и ревитализацији производње. Управа је дужна да достави и попис радника на чији се ангажман може рачунати у случају најављеног покретања производње.

За почетак је најављено покретање Љеваонице што би се, у случају проналажења средстава, догодило од 1. септембра.

Радницима “Алуминија” понуђено је да наставе радити за 40 до 50 одсто мању плату, због чега су покренули интерну анкету да би изнијели коначни став о том приједлогу. Резултати анкете требало би да буду познати сутра, но према наводима – радници су огорчени том понудом.

Такође, још увијек се чека План ревитализације и збрињавања радника, којег би требала доставити Управа. Најављено покретање Љеваонице од 1. септембра, за сада је упитно јер се не зна хоће ли Управа успјети пронаћи потребна финансијска средства да би измирили досадашња дуговања према зајмодавцима.

За инвестирање у “Алуминиј”, за сада, интерес показују инвеститори из Саудијске Арабије те Кине у чије име преговара тим из Израела.

Иначе, протекле године је планирана приватизација неколико домаћих компанија, међу којима је и “Алуминиј”.

Извор: БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže