fbpx
Вијести, Филм

Филм “Слободан” најбољи докмунетарац 20. Медитеран Филм Фестивала

Off 21
Slobodan film MMF
Foto: Fena/MMF

Филм “Слободан”, редатеља Мицхела Тоесца из Француске, једногласном одлуком жирија освојио је Гранд При 20. Медитеран Филм Фестивала, који се од 21. до 24. коловоза одржавао у Широком Бријегу.

У својем образложењу, жири у саставу Алејандро Диаз Кастанно, Ален Дрљевић и Џевдет Тузлић, навео је како филм “Слободан” третира веома актуалну и универзалну тему.

“Аутентичним филмским језиком и ауторским приступом на фасцинантан начин промовира исконске људске вриједности”, наведено је у одлуци.

Жири је додијелио и двије специјалне награде – израелском филму “Обитељ у транзицији”, редатеља Офира Траинина те словенско-хрватско-талијанској копродукцији, филму “и Оток”, редатеља Михе Челара.

Публика је најбољим прогласила филм “Дани трешње”, сиријских редатеља Мохамада и Ахмада Маласа.

Жири за краткометражни документарни филм, у саставу Вера Робић Шкарица, Сара Фгаир и Маријана Микулић, у категорији краткометражног документарног филма најбољим је прогласио остварењу “Гробље”, редатеља Пабла Адиега Алмудевара из Шпањолске.

“Дјеловао нам је најљепше као једна цјелина унутар које је безброј сјајних детаља који упућују да је у кући живјела обитељ чију присутност главни лик поштује”, навео је жири који је додијелио и два посебна признања.

Награђени су филм “Корак”, турског редатеља Хаyдара Демиртаса, за којег жири каже да је с једне стране прича о човјеку који је свој живот одлучио жртвовати на неки начин и дати се за помоћ својим сународњацима. Кроз причу филма откривамо дволичност великих свјетских сила.

Посебно признаје у овој категорији додијељено је и филму “Свога оца син”, израелског редатеља Хила лРатеа. Прича је то о везаности оца и сина уз евидентну доминацију оца, све до тренутка док син не освијести да има жељу и право на свој пут.

Награду ХТ Еронета, која се додјељује посјетитељима фестивала као најбољем филмском критичару који оцјењују најбољи филм, освојио је Данијел Лукић.

На церемонији затварања приказани су кратки документарни филм “Успут” те кратки играни филм “Двица“, који су настали на филмској радионици МФФ Школа.

Директор фестивала Томислав Топић, одјављујући двадесето издање фестивала, захвалио је свима који су подржали МФФ ове и ранијих година.

“Ми као фестивал улазимо у треће десетљеће. Ићи ћемо и даље путем који смо уцртали”, рекао је Топић.

Након свечане додјеле награда, 20. МФФ затворен је пројекцијом играног филм Квентина Тарантина “Било једном у Холивуду”, приопћили су организатори.

Извор: Фена

Related Posts

BH Telecom - EXTRA

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže