fbpx
Позориште

Фестивал MESS и ове године нуди представе за различите укусе

Off 5
Foto: MESS

Интернационални театарски фестивал MESS ове се године отвара у посљедњој седмици септембра и трајаће од 28. септембра до 5. октобра.

Публика Фестивала ће у осам фестивалских дана имати прилику погледати 20 представа из свијета које су оставиле значајан траг на театарској сцени у претходној сезони како у својим државама тако и шире.

Поред представе отварања “Имитација живота” која долази из Мађарске, а  коју је режирао велики филмски и позоришни редитељ Корнел Мундруцо, фестивалска публика ће имати прилику погледати још много квалитетних интернационалних представа која ће представити нове театарске форме те се бавити актуелним темама, свака на свој начин, саопћено је из дирекције Фестивала.

Фестивал ће се одржавати у свим сарајевским позориштима те на сарајевској Академији сценских умјетности. Као и сваке године, публика ће у Сарајевском ратном театру имати прилику гледати нова Европска остварења модерног театра, па ће тако ове године имати прилику погледати представу “Мајмунски ум”, која долази из Белгије, те представу “Разбијени на комадиће”, која долази из Француске.

Представа “Разбијени на комадиће” је минималистичка представа занимљиве естетике базирана на интеракцији два глумца која говори о деструкцији те о неповратним посљедицама те исте деструкције. Оно што глумци на сцени ураде до краја представе има за циљ да нам ослободи пут за један нови почетак и даје нам наду у оригиналнији и поетичнији начин поимања и реконструирања наше околине. Пјер Муније и Маргерит Бордат су аутори и редитељи ове представе.

“Мајмунски ум” је инклузивна плесна представа која ја Фестивал MESS стиже из Белгије. Мајмунски ум је један интензиван сусрет петеро плесача. Троје од њих имају Даун синдром. Они надилазе очекивања и не устежу се од кршења норми, па чак и табуа. Редитељица представе Лиси Естарас развија кореографски образац плесних фраза које су резултат асоцијативних мисли, наводи се у саопћењу.

Извор: Фена

Related Posts