fbpx
БиХ, Вијести

Ферагет за БХРТ: Случајеви Драгичевић и Мемић су највеће афере у бх. правосуђу

Off 9
Foto: Edis Deljković/BHRT

О случају Мемић, али и раду правосуђа уопште, говорили смо са адвокатом породице Мемић, Ифетом Ферагетом. Он је био гост Дневника 2.

БХРТ: Упозоравали сте на мањкавости у предмету “Дженан Мемић”. Наређено је поновно суђење Сеферовићима. Постоје ли рокови до када суђење мора почети и да ли припремате нови доказни материјал?

Ферагет: Говор истине је увијек једноставан. Ја одговорно тврдим да је Дженан Мемић убијен, као и Давид Драгичевић. Суштина проблема је да не можете једноствано доказати лагање и лажи тужилаца. 

БХРТ: Затражено је и обављање новог саобраћајног вјештачења над изведеним доказима. Како то функционише, бирају ли се нови чланови комисије која обавља вјештачење или?

Ферагет: Затражено је ново вјештачење. Морате знати да је девет вјештака одбило да свједочи одбило да свједочи у случају Дженана Мемића, по захтјево одбране колеге Каркина. Увијек са образложењем да су сви докази на нашој страни, али они не би жељели да се петљају у тај случај. Сада је Врховни суд по мени укинуо ту пресуду на један апстрактни начин. Јавност мора знати да имају двије врсте чињеница. Чињеникоје вам иду на терет оптуженог и чињенице које вам погодују. Како је могуће да дође до подизања и потврђивања оптужнице за саобраћајну несрећу кад Дженан Мемић нема ниједну повреду изазвану саобраћајном несрећом. 

БХРТ: Како коментаришете данашњи иступ у јавност потпредсједнице ВСТС-а Ружице Јукић која оптужује међународну заједницу за мијешање у рад правосудних институција и тражи хитну реакцију Предсједништва БиХ, а у вези с афером “Поткивање”? Има ли притиска на правосуђе?

Ферагет: Ја мислим да су то ноторне глупости. Владавина права као идеја је нешто у што сви морамо вјеровати. То подразумјева да сви који се баве примјеном закона да су ограничени самим правом, да посједујемо законе који имају јасна својства и да имамо институционалне гаранције. Ми смо на сва три теста пали. . Поједини моћници сами себе стављају изнад закона. 

БХРТ: На протестима испред зграде ВСТС-а били су и представници породице Мемић и активисти Групе “Правда за Давида”. Да ли је и то неки облик притиска и како у овој земљи успоставити владавину права?

Ферагет: Ја сам увијек говорио да ми треба судница, а не улица. То може подстаћи да раде у складу са законом. Ово, као и ваше емисије, прилози дневници су само око јавности. У свим нашим предметима имамо велики проблем, истраге. Дали смо велика овлаштења тужиоцима а немамо њихове гаранције.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže