fbpx
БиХ, Вијести

Федерација БиХ добила нови закон о демобилисаним борцима

Off 25
Foto: Amela Pokvić/BHRT

Делегати Дома народа Парламента Федерације БиХ усвојили су вечерас Закон о правима бораца и чланова њихових породица. Делегати су претходно усвојили и измјене и допуне буџета, као и Закон о његовом извршењу за 2019. годину. Сва три акта Федерална влада упутила је у Парламент по хитном поступку и ове седмице усвојени су у Представничком дому те нема сметњи да ускоро ступе на снагу.

Након девет година у Федерацији БиХ на снагу ће ступити нови Закон о демобилисаним борцима и члановима њихових породица по објави у Службеним новинама Федерације БиХ.

Борци ће по овом закону моћи остварити укупно 16 права, међу којима је право на егзистенцијалну накнаду. Остварит је могу демобилисани браниоци који су у стању потребе и који имају 57 година живота. Такођер, услов је да су најмање 12 мјесеци били учесници у Оружаним снагама и који су најмање 12 мјесеци на бироу, а немају других извора финансирања. Сваки борац РВИ који има мјесечни приход мањи од 170 КМ може аплицирати преко своје службе за борачко инвалидску заштиту. Законом је предвиђено да накнада буде у висини од пет КМ за сваки мјесец проведен у Оружаним снагама, изјавио је за Фену федерални министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Салко Букваревић.

Како је рекао, увјерен је да ће ово законско рјешење што прије потписати предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара, а потом се објављује у Службеним новинама и званично ступа на снагу.

“Сви они који испуњавају критерије које прописује Закон могу предати своје захтјеве у опћинским службама за борачко-инвалидску заштиту. Тамо ће им бити урађена првостепена рјешења, након тога се процедура наставља у Федералном министарству за питања бораца да би ти људи били стављен на списак за исплату борачких накнада”, рекао је Букваревић.

Ове накнаде било је потребно омогућити за оне “браниоце који су дошли у старије године, а немају довољно година радног стажа и не могу да остваре право на пензију”.

“Они никада неће остварити право на пензију јер немају довољно година пензионог стажа и изузетно је тешко да ће их неко у тим годинама запослити. Зато се захваљујем што су изради Закона допринијели представници борачких организација, Владе Федерације БиХ и парламентарци у оба дома Парламента. На овај начин почињемо рјешавати друштвени проблем који се зове права демобилисаних бранилаца и чланова њихових породица”, рекао је Букваревић.

Подвукао је да ће “сви браниоци са 57 година живота бити ријешени кроз Закон о пријевременом и повољнијем пензионисању или ће бити ријешени путем Закона о демобилисаним борцима”.

Међу 16 права демобилисаним борцима омогућено је право на лијечење, здравствену заштиту, као и право на помоћ у случају смрти ужег члана породице. Предвиђена су и права из радног односа, као што је повећање броја дана годишњег одмора и право на предност при запошљавању бораца и чланова њихових породица.

Букваревић очекује да ће се с примјеном наведених права побољшати статус демобилисаних бораца на подручју Федерације БиХ.

Усвојен ребаланс буџета, 25 милиона КМ за нови борачки закон

Ребаланс овогодишњег буџета Федерације БиХ у износу од 2.701.845.731 КМ, којим се осигурава 25 милиона КМ за примјену Приједлога закона о демобилисаним борцима и члановима њихових породица, ступит ће на снагу објавом у Службеним новинама Федерације БиХ.

Потврдио је то федерални премијер Фадил Новалић након што је овај акт, као и измјене и допуне Закона о извршењу буџета Федерације БиХ за 2019. годину данас одобрио Дом народа Парламента Федерације БиХ.

Прије два дана на ванредном засједању то је учинио и Представнички дом.

Ребаланс је израђен у складу са Законом о буџетима у Федерацији БиХ, Законом о извршењу буџета Федерације БиХ за 2019. годину и ревидираним пројекцијама прихода. У односу на актуелни буџет већи је за 48 милиона КМ (2.653.843.356 КМ).

“Узрок ревидираних пројекција прихода јесте очекивано повећање прихода од индиректних пореза за 37 милиона КМ, од чега су нето приходи од индиректних пореза који припадају Федерацији БиХ већи за 28,5 милиона КМ што представља раст од три посто у односу на планиране приходе. Такођер, пројицирано је додатних 5,5 милиона КМ пореза на добит, што је више за седам посто. Непорезни приходи су планирани у износу од додатних 197,7 милиона КМ и износе укупно 590,7 милиона КМ”, рекао је Новалић.

Ребалансом ће бити алоцирана средства из тзв. клириншког дуга у износу од 107 милиона КМ, која су остала неутрошена у буџету Федерације БиХ за 2018. годину, а из којих ће се финансирати пројекти изградње брзе цесте Лашва-Невић поље, изградња Јужне обилазнице Мостар и друго.

Планирана су и додатна средства за изградњу путне инфраструктуре у износу од 45 милиона КМ, која се односе на дивиденду ЈП “Електропривреда Босне и Херцеговине” и за која се очекује да буду уплаћена у наредном периоду, а бит ће кориштена за изградњу тунела Храњен према Горажду.

Ребалансом су планирана додатна средства од два милииона КМ за наставак изградње аеродрома у Бихаћу, која су такођер остала неутрошена у буџету за 2018. годину.

Планирано је и додатних осам милиона КМ на име трансфера нижим нивоима власти – кантонима и опћинама, те тај трансфер сада укупно износи 18 милиона КМ.


Дом народа окончао је данашњу сједницу усвајањем Одлуке о давању сагласности на измјене и допуне финансијског плана Завода здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ за 2019. годину, измјене и допуне плана финансијског федералног фонда солидарности за 2019. године.

Прихваћена је и Одлука о начину извршавања ребаланса финансијског плана Завода здравственог осигурања и реосигурања за 2019. годину.

Ова законска рјешења прихватио је и Представнички дом на овоседмичном засједању.

Осим наведеног, делегати су прихватили задужења по Уговору о зајму између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој за реализацију Пројекта побољшање енергетске ефикасности у Кантоналној болници Зеница.


На данашњој сједници Дом народа Парламента Федерације БиХ, Елмедин Конаковић (Народ и правда) положио је заклетву и преузео мандат делегата у Клубу Бошњака.

Elmedin Konaković delegat Doma naroda FBiH

Foto: Amela Pokvić/BHRT

То је посљедица споразума који су склопили Социјалдемократска партија Босне и Херцеговине (СДП БиХ) и НиП, па је Конаковић на позицији делегата наслиједио Самира Суљевића (СДП БиХ).

Конаковић такођер обнаша функцију предсједавајућег Скупштине Кантона Сарајево.

Извор: БХРТ/ФЕНА

Related Posts