fbpx
БиХ, Вијести

У Федерацији покренута иницијатива за увођење доживотне казне затвора

Off 4

Усвајање “Тијаниног закона” у сусједној Србији и увођење доживотне казне затвора за најтежа кривична дјела, понукала је једну од наших заступница у Федералном парламенту да иницира овакав приједлог.

Док струка сматра да се пооштравањем казне неће ништа постићи јер се ни постојећа не примјењује, грађани су за увођење доживотне казне.

Заступница Социјалдемократске партије (СДП) у Парламенту Федерације БиХ Лана Прлић у својој иницијативи је иницирала увођење доживотне казне за дјела као што су силовање,
педофилија, силовање особа с инвалидитетом и трудница.

“Својом иницијативом сам хтјела да покренем ту тему и напоменем Министарству правде да се требамо бавити том темом из разлога што се о томе још увијек не прича у Босни и Херцеговини”, каже Прлић.

Опширније у прилогу репортерке БХРТ-а Зане Џубур.


Из ресорног министарства кажу да ће истражити показатеље који су водили Србију да уведе ову казну. Тврде како би увођење таквих рјешења у БиХ био изазов с обзиром на компликовани систем власти.

“Свакако би и оштрије прописивање казни неке починитеље спријечило да почине дјела за која је та казна запријечена. Наравно, да би то имало учинак, судови морају барем у неким случајевима те казне и изрећи, како би потенцијални починитељи били свјесни прије извршења дјела да их у коначници и чека та казна”, саопћило је Мионистарство правде БиХ.

Судови у нашој земљи нису склони изрицати најстрожије затворске казне. Најдужу затворску казну од 40 година добио је Зијад Турковћ, а Миленко Лакић 35. Мевлид Јашаревић, оптужен за тероризам, правомоћно је осуђен на 15 година. Поједини адвокати сматрају да доживотна казна није добро рјешење.

Адвокат Ифет Ферагет каже да смисао није у томе да се пооштри казнена политика, него да се исцрпи постојећа казнена политика која, како је рекао, можда јесте преблага када је у питању Босна и Херцеговина, али то је због тога што нам фали транспаретност.

Док сусједна Србија пооштрава казнену политику, у Босни и Херцеговини се не корисити ни постојећа.

Подсјећамо, измјенама Кривичног закона Србије уведена је доживотна казна затвора без условног отпуста за силоватеље и убице дјеце, трудница и немоћних особа. Иницијативу је потписало 160.000 грађана, након свирепог убиства 15-годишње Тијане Јурић.

Извор: БХРТ/Зана Џубур

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže