fbpx
БиХ, Вијести

У уџбеницима из историје и у РС лекције о посљедњем рату у БиХ

Off 7
Foto: Ilustracija

Од нове школске године у Републици Српској у уџбенике историје за завршне разреде средњих школа биће укључене и лекције о рату у Босни и Херцеговини 90-тих година, као дио пројекта усклађивања школског плана и програма са Србијом.

Ратна дешавања у Босни и Херцеговини од прошле школске године изучавају се и у завршним разредима основних школа у овом ентитету. У појединим кантонима у Федерацији БиХ о истој теми се учи годинама уназад.

У Педагошком заводу РС сматрају да такав потез није споран јер се ратна тематика 90-тих изучава и у уџбеницима у Федерацији , упркос ранијим договорима и препорукама ОЕБС-а о мораторијуму на изучавање догађаја из протеклог рата.

Да је вријеме за увођење тема из најновије историје, слажу се у Удружењу наставника историје БиХ. Но, анализе досадашњих садржаја уџбеника у БиХ су, истичу, показале једностран приступ.

Из мисије ОЕБС-а наводе да подржавају надлежне образовне власти у реоформи наставе историје. Подсјећају да уџбеници требају бити објективни, научно утемељени и усмјерени ка изградњи узајамног разумијевања и помирења.

Извор: Олга Урукало Десница/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže