fbpx
Изложбе, Култура

У Тузли изложба ‘Три живота Сарајевске хагаде’

Off 3
Foto: Fena

“Три живота Сарајевске хагаде“, назив је изложбе која је уприличена данас у Атељеу “Исмет Мујезиновић“ у Тузли.

“Овом изложбом жељели смо приближити Хагаду и дашак хисторије и мистерије људима који можда не знају ништа о њој или нешто желе сазнати. Сама ријеч Хагада на хебрејском значи: говорити или причати. Ту се налази скуп молитви које су се говориле почетком прославе Песаха. Сарајевска хагада је хебрејски илуминирани рукопис из средине 14. стољећа.

Настала је у Шпањолској и завршила у Сарајеву гдје је пронашла свој трајни дом. Од Шпањолске преко Италије, Хагада је стигла у Сарајево крајем 19. стољећа”, рекла је начелница Одјељења за археологију Земаљског музеја БиХ Ана Марић.

Хагаде су веома честе у свијету јер су дио религијске традиције Јевреја. Међутим, само их је 14 осликаних, а једна од њих је у Сарајеву.

“Дакле ријеч је о изнимно ријетким књигама. Књига је настала у 14. стољећу, а Земаљски музеј БиХ је књигу откупио 1894. године”, каже Марић.

Изложба “Три живота Сарајевске Хагаде“ ће бити отворена седам дана.

“Ова изложба је веома вриједна и драгоцјена и шири погледе живота у БиХ, како с повијесног тако и садашњег аспекта, али и у будућности”, рекао је директор Међународне галерије портрета Тузла Дженан Јусуфовић.

Изложбу “Три живота Сарајевске хагаде“ су организирали Центар за културу Тузла, а подржали америчка амбасада у БиХ и Земаљски музеј Босне и Херцеговине. Ова промоција се одвија у организацији Америчког кутка који дјелује при Народној универзитетској библиотеци “Дервиш Сушић“ Тузла, Земаљског музеја БиХ, те Центра за културу Тузла.

Извор: Фена

Related Posts