fbpx
БиХ, Вијести

У Тужилаштву БиХ четвороцифрен регрес

Off 3

Које је аномалије показала посљедња финансијска ревизија Тужилаштва Босне и Херцеговине? Док ова институција на својој веб страници још није учинила доступним информације о онлајн системима и телефонским линијама за пријаву корупције, на плате је у 2018. потрошила 10,7 милиона КМ.

Регрес, митска непознаница за већину бх. грађана, за тужиоце је чак четвороцифрен. Финансијска ревизија Тужилаштва Босне и Херцеговине за 2018., између осталог, открива да се регреси у Тужилаштву крећу у распону од 300 до 2.240 конвертибилних марака, као и то да је настављена пракса нетранспарентног запошљавања.

Већ дужи временски период у Центру за истраживачко новинарство покушавали су доћи до података из имовинских и финансијских картона које су судије и тужиоци обавезни сваке године предати ВСТВ-у. Но, питање имовинских картона до данас није ријешено. У ЦИН-у су ове године објавили базу имовине 29 судија и тужилаца на основу податка које су сами прикупили.

И ове године Тужилаштво је одбило ЦИН-у дати податке о платама и накнадама тужилаца. Но, нетраспарентност ове инстутиције не односи се само на питање плата и накнада, већ генерално на њихов рад. Тужилаштво се оглушило и на наша питања о неправилностима које произилазе из посљедњег ревизијског извјештаја.

О овој теми говорио је за БХРТ и Алмир Терзић, новинар и политички аналитичар.

Извор: Едина Нурикић/БХРТ

Related Posts