fbpx
Вијести, Црна хроника

У Теслићу ухићење због дјечје порнографије, вребао жртве на Фејзбуку

Off 2
Foto: Ilustracija

Мушкарац из Теслића, иницијала Д.Т., осумњичен је да је почнио казнена дјела искориштавање дјеце за порнографију и упознавање дјеце с порнографијом.

Неслужбено, ради се о Душку Топићу. Идентифицирана су му четири Фејзбук профила које је користио, а на сваком је имао по неколико тисућа пријатеља и на њима су профилне фотографије углавном биле фотографије дјеце.

Осумњичени се, иако је знао да се ради о дјеци узраста 12 – 13 година, с њима дописивао, на почетку их испитивајући о свакодневним стварима, а касније о њиховом сексуалном животу. Такођер, питао их је би ли хтјели да имају сексуални однос са њим, постављао ласцивна питања и слично.

Топић је, неслужбено, наводио жртве да се фотографирају без одјеће и да му шаљу фотографије.

Ухићен је у акцији кодног назива „Инверзија“, коју су провели полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе кримналистичке полиције Министарства унутарњихпослова Републике Српске, а под надзором Окружног јавног тужитељства Бања Лука.

Он је, након криминалистичке обраде, по налогу поступајућег тужитеља, пуштен на слободу, приопћено је данас из МУП-а РС.

У оквиру ове истраге, под надзором Оркужног јавног тужитељства Добој извршен је претрес локације коју користи ухићени те је пронађено и одузето више предмета који ће се користити у даљој истрази.

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки крииналитет МУП-а РС настављају с примјеном истих или сличних мјера надзора на друштвеним мрежама, а све с циљем спречавања и сузбијања дјечје порнографије.

Родитеље малољетне дјеце савјетују да буду максимално опрезни приликом кориштења друштвених мрежа, те да на друштвеним мрежама не објављују фотографије дјеце, да не прихватају за пријатеље особе које особно не познају, да не комуницирају с непознатим особама и не дају своје особне податке, али и податке о другим особама странцима на интернету. О томе истом требају поучавати и своју дјецу.

Више информација о самој превенцији, али и начину како могу пријавити одређена казнена дјела висиокотехнолошког криминалитета могу наћи на интерентским страницама Одјељења за високотехнолошки криминалитет.

Извор: БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže