fbpx
БиХ, Вијести

У Сребреници постављена спомен-плоча у знак сјећања на недужне жртве

Off 7
Foto: Fena

У организацији Удружења жртава и свједока геноцида данас је, у поводу 27. годишњице убиства 17 цивила испред старе полицијске станице у Сребреници, постављена спомен-плоче у знак сјећања на убијене и велики број мучених Бошњака у и испред ове полицијске станице.

У присуству чланова породица убијених и преживјелих жртава, с тог мјеста је још једном поручено да се истина мора знати и злочин осудити.

Шехида Абдурахмановић, чији је супруг Јакуб убијен на том мјесту, казала је да постављање спомен-плоче за преживјеле много значи како би се мјесто страдања њихових најмилијих обиљежило достојанствено.

“Мој супруг је убијен међу првима у згради старе полицијске станице. У овој згради је требао бити заштићен, али је убијен. Нјега су нашли у стану и одвели од нас и убили га у овој згради”, истакла је Абдурахмановић.

Предсједница Удружења Мајке енклаве Сребреница и Жепа Мунира Субашић је поручила преживјеле жртве рата по закону имају право да обиљеже мјеста гдје се догађао злочин.

“Године 1992. у овој згради је почео геноцид и по нашој евиденцији је убијено 29 Бошњака, а међу њима су били и угледни људи. Ова зграда је требала штитити све грађане у Сребреници, међутим злочин и геноцид је прво почињен овдје у овој згради”, истакла је Субашић.

Замјеник начелника Опћине Сребреница Хамдија Фејзић је казао да не очекују тензије у граду након постављања спомен-плоче.

“Ми данас постављамо плочу у име убијених недужних цивила. Свако мјесто треба обиљежити било гдје је убијена невина жртва. Са овог мјеста шаљем поруку да се никоме не понови Сребреница”, нагласио је Фејзић.

Стара полицијска станица, гдје је данас постављена спомен-плоча, 1995. године је приликом пада заштићене зоне Сребреница служила као сабирни центар за Бошњаке из којег су одвођени и убијани на различитим локацијама у и око Сребренице.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže