fbpx
БиХ, Вијести

У петак хитна сједница ПД ПСБиХ о мигрантској кризи и раду бх. правосуђа

Off 3
Foto: Arhiv

Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, на којој ће посланици разматрати актуелну ситуацију у вези са радом бх. правосуђа, као и тренутну мигрантску кризу у нашој земљи, заказана је за петак.

Како је најављено, прва тачка дневног реда биће актуелна ситуација у правосудним институцијама Босне и Херцеговине, с акцентом на обавезе из препорука Европске комисије.

На дневном реду наћи ће се и Информација Савјета министара Босне и Херцеговине о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у БиХ, с освртом на актуелну безбједносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Сједница ће бити одржана на захтјев четрнаест посланика Парламента Босне и Херцеговине.

Недавни случај који се доводи у везу са предсједником ВСТС-а Миланом Тегелтијом је само један од повода за сазивање хитне сједнице. Бројни су примјери неефикасности, погодовања, политички усмјерених процеса и других неправилности који су повјерење у правосуђе свели на најнижу разину икада”, пише у образложењу Захтјева који је потписало 14 посланика у овом Дому.

Како је наведено, Босна и Херцеговина се и даље суочава с трендом повећаног прилива миграната/избјеглица, а што је посебно видљиво у првим мјесецима текуће године, са тенденцијом изразитог повећања у наредном периоду.

Посланици су навели да је због ескалације ове хуманитарне кризе, нарушене безбједносне ситуације и повећаног ризика од нарушавања здравственог стања, ради нормализације, управљања и контроле кретања и боравка миграната, Градско вијеће Града Бихаћа усвојило закључке којима се тражи хитно дјеловање и поступање надлежних институција и органа Босне и Херцеговине.

Све чешћи обрачуни миграната и други облици нарушавања безбједносне ситуације траже хитну реакцију институција, а Парламент БиХ има обавезу да у складу са својим овлаштењима расправља о овом питању и да свој допринос конкретном дјеловању државних институција”, пише у Захтјеву који су потписали Саша Магазиновић, Нермин Никшић, Бранислав Бореновић, Драган Мектић, Јасмин Емрић, Нада Младина, Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Едита Ђапо, Енвер Биједић, Мира Пекић, Мирсад Кукић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић – Лепић.

Related Posts