fbpx
Вијести, Свијет

У нападима на Идлиб погинуло 10 особа

Off 2
Foto: Anadolija

Најмање 10 цивила погинуло је у новим зрачним нападима руских и снага сиријског предсједника Башара ал Асада на зоне деескалације сукоба Идлиб.

Директор Цивилне заштите (Бијели шљемови) Мустафа Хај Јусуф, изјавио је да су напади интензивирани од сриједе увече. Потврдио је да је погинуло десет особа. Међу погинулима су и два здравствена радника.

И даље трају напади на подручју Кхан Схаyкхуна, дистрикта Кефр Зита, Латамине и Латмин, на сјеверу Хаме, који су дужи временски период под контролом опозиције. Режимске снаге нападају и села Марратиннуман, Бидама, Марритхирме и Медаyа.

Доктор Мухаммед Кеттуб из Удружења сиријско-америчких доктора, рекао је да је синоћ мета напада био и један здравствени центар.

“Погинула је медицинска сестра и возач возила хитне помоћи”, појаснио је Кеттуб.

У Идлибу као утврди сиријске опозиције живи око четири милиона становника и интерно расељених који су мета сталних режимских напада.

Уз посредство Турске и Русије у Сочију 17. септембра 2018. постигнут је договор о примирју у Идлибу и успостави деескалацијске зоне за цивиле.

Од септембра прошле године и проглашења примирја у тој регији је расељено више од 750.000 људи.

Припадници Сиријске мреже за људска права раније су саопћили како је у нападима на зону деескалације сукоба Идлиб, које су режимске снаге и савезници извели од 26. априла до 27. јула погинуо 701 цивил, од тога 208 малољетника и 140 жена.

Извор: Анадолија

 

 

Related Posts