fbpx
Изложбе, Култура

У Мостару отворена изложба ‘Три живота Сарајевске хагаде’

Off 7
Foto: Fena

Изложба “Три живота Сарајевске хагаде” отворена је у петак навечер у Галерији ‘Мујага’ у Мостару.

Изложбу су организирали Амерички кутак Мостар и Земаљски музеј Босне и Херцеговине, уз потпору Велепосланства САД-а у БиХ.

–  Изложба описује животни пут Сарајевске хагаде од њезиног настанка у Шпањолској средином XИВ стољећа преко путовања Еуропом, односно краткотрајног боравка у Италији почетком XВИИ стољећа до коначнога проналаска новога дома у Сарајеву, крајем XИX. стољећа – истакнула је тијеком отварања изложбе начелница Одјељења за археологију Земаљскога музеја БиХ Ана Марић.

Додала је како је ово почетак бх. турнеје за Сарајевску хагаду те да се након Мостара изложба сели у Требиње, Добој, Зеницу, Бања Луку, Тузлу итд.

Изложбом се подцртава не само умјетничка и естетска посебност Сарајевске хагаде, специфичности које је издвајају унутар бројем скромног корпуса других средњовјековних сефардских хагада, већ и, у ширем смислу, њезина културно-повијесна важност и улога књиге у духовном животу Жидова.

Сама хагада (хебрејски прича, казивање) је жидовски литургијски текст који се чита тијеком обредног оброка -седера, на почетку обиљежавања жидовског празника Песаха којим се обиљежава Излазак, ослобођење Израелаца након четири године дугог заточеништва у Египту.

Хагада је намијењена да се користи у обитељи, а чине је одломци Танакха, Мидраша и Талмуда, заједно с химнама и благословима који се рецитирају уз вино и бесквасни крух, приликом прања руку и на крају обједа.

Аутори изложбе “Три живота Сарајевске хагаде” су др. Александра Бунчић и др. Мирсад Сијарић.

– Предање читања текстова из хагаде у кругу обитељи допринијело је настанку релативно великог броја таквих књига, међу којима Сарајевска хагада по својим умјетничким вриједностима и повијесном  значају заузима водеће мјесто. Изложбу употпуњују минерали од којих се праве боје кориштене за осликавање средњовјековних рукописа, те документи о путовању Сарајевске хагаде у Беч, гдје је по први пута извршена њена стручна анализа – написао у осврту на изложбу др. Мирсад Сијарић, директор Земаљског музеја у БиХ.

У раздобљу од XИИИ до XВ стољећа, хагада је била једна од најчешће израђиваних илуминираних књига за Жидове средњовјековнога свијета. Садржајно релативно скромна, хагада је била посебна пригодна за илуминацију.

Изложба ће остати отворена тједан дана.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže