fbpx
БиХ, Вијести

У Међугорју одржана конференција о развоју руралних подручја

Off 5
Foto: Fena

Међународна стручна конференција о теми “Одрживи развој руралних подручја” одржана је данас у Етно селу “Херцег” у Међугорју у склопу Еуропског тједна одрживог развитка у Херцеговачко-неретванској жупанији (ХНЖ).

Конференцију је отворио предсједник Владе ХНЖ-а Невенко Херцег, који је казао како је одрживи развитак претпоставка свих приоритетних мјера мултисекторске интегриране Стратегије развитка ХНЖ-а, приопћено је из Уреда предсједника Владе ХНЖ-а.

“У склопу стратешког циља усмјереног на подизање конкурентности пољопривреде, подузетништва и туризма једна од приоритетних мјера међу осталим је и осигурање одрживог руралног развитка. Циљ нам је поглавито побољшање укупних увјета живљења у руралним подручјима, повећање продуктивности у пољопривреди, увођење нових техничких и технолошких достигнућа, потицање прераде пољопривредних производа на ОПГ‐овима, те диверсификација економских активности у руралним срединама”, казао је Херцег.

Активности које подузима Влада ХНЖ-а на посебан начин усмјерене су на задржавање становништва у руралним подручјима, истакнуо је Херцег, те додао како је младе могуће задржати ако се потенцијали усмјере према стварању предувјета за равномјерни развитак свих крајева жупаније.

“Рурални простори, како то свједоче бројни примјери у земљама Еуропске уније, којој и ми тежимо, имају будућност. Уз интензивна улагања у одржив господарски развитак, повећање животног стандарда и очување природне и културне баштине, они прерастају у подручја угодног живота уз лаку и доступну повезаност с другим подручјима”, казао је Херцег.

Ову конференцију организирали су Опћина Читлук, Хрватска академија знаности и умјетности, Одјел за природне знаности и Удруга Прстен, под покровитељством предсједника Владе Херцеговачко-неретванске жупаније.

Related Posts