fbpx
Позориште

У Коњицу почиње 6. Фестивал глумца БиХ

Off 10
Foto: Narodni univerzitet Konjic

Вечерас у Коњицу почиње шести по реду Фестивал глумца БиХ који ће ове године угостити десет професионалних казалишних продукција из Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније, Србије и БиХ.

Програм је кренуо већ 23. травња првим репертоарским циклусом, представљањем романа “Знаш ли Нуну Монтиљо?” аутора Едина Крехића у сурадњи с Мессовим програмом „Модул меморије 2019“, а службено отварање фестивала је вечерас у 19:30 сати на великој сцени Народног универзитета у Коњицу.

На самом отварању фестивала наступит ће ансамбл Народног позоришта Сарајево који ће извести представу “Гази Хусрев-беже или: Букагије” за коју текст потписује Джемалудин Латић, режију Тања Милетић-Оручевић, а глуме Алдин Омеровић, Емир Фејзић, Ведран Ђекић, Мерима Лепић-Реџеповић, Ејла Бавчић-Таракчија, Ермин Сијамија, Хелена Вуковић / Мона Муратовић, Мехмед Порча, Александар Сексан, Дамир Кустура, Хасија Борић-Стојић, Риад Лјутовић, Ален Муратовић, Нерман Махмутовић, Давор Сабо и Матко Шегулић.

Поред Народног позоришта Сарајево у Коњицу ће овога мјесеца гостовати и Сарајевски ратни театар САРТР, Српско народно позориште Нови Сад, Центар за културу Тиват, Босанско народно позориште Зеница, загребачко казалиште “Лецтирум”, Народно позориште Мостар, Албански театар у Скопљу.

Поред казалишних представа планиран је и богат попратни програм с промоцијама књига и часописа, изложбама и концертима.

“Синергијом различитих партнерских организација и институција остварили смо један од наших најзначајнијих циљева, а то је стварање амбијента да Коњиц постане средиште, односно град театра, који своје потенцијале отвара регији”, стоји у приопћењу Народног универзитета у Коњицу, организатора Фестивала глумаца БиХ.

Фестивал глумаца БиХ завршит ће 28. липња додјелом додјеле награда и признања и концертом Диванхане.

Специфичност фестивала је у томе што је жири, заправо, публика која ће својим гласовима одабрати најбољег глумца и глумицу Босне и Херцеговине, а лауреати ће бити овјенчани маскама коњичких дрворезбара.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže