fbpx
БиХ, Сарајево Филм Фестивал

У Кантону Сарајево у вријеме трајања СФФ-а појачан инспекцијски надзор

Off 3

Порезна управа Федерације Босне и Херцеговине појачано ће проводити дјелимичне инспекцијске надзоре у вријеме трајања Сарајево Филм Фестивала од 16. до 23. аугуста.

То се односи на порезне обвезнике у Кантону Сарајево, а посебно порезне обвезнике који обављају дјелатност угоститељства, трговине, изнајмљивања апартмана, станова, кућа и кревета.

Инспекцијски надзори проводите ће се у предмету регистрације дјелатности, пријављивања радника, евидентирања промета и издавања фискалног рачуна, као и извршавања осталих обавеза у складу са Законом о Порезној управи Федерације БиХ, другим порезним законима и подзаконским актима.

Из Порезне управе подсјетили су и грађане да су дужни за сваку купљену робу или извршену услугу тражити фискални рачун.

Законом о фискалним системима прописана је новчана казна у износу од 50 КМ за купце који приликом контроле не буду показали фискални рачун инспектору Порезне управе ФБиХ у кругу од 20 метара након напуштања продајног мјеста или мјеста гдје је извршена услуга.

Стога, да грађани и туристи приликом инспекцијске контроле не би имали неугодности, порезни обвезници су дужни издавати фискални рачун за сваку извршену услугу.

Непоштивање одредби Закона, односно за неевидентирање промета и неиздавање фискалних рачуна прописане су високе новчане казне, у износу од 2.500 КМ до 20.000 КМ за правне субјекте, од 1.000 КМ до 3.000 КМ за одговорну особу у правном субјекту, те од 3.000 до 10.000 КМ за подузетнике.

Овакве неправилности могу бити основа и за привремено обустављање пословних активности печаћењем пословних просторија. За поново учињене прекршаје обвезника у наредне двије године прописана је и мјера изрицања забране обављања дјелатности у трајању од шест мјесеци до годину дана.

Инспектори Порезне управе Федерације БиХ ће активност инспекцијског надзора проводити сваког дана у циљу смањења сиве економије и повећања порезне дисциплине.

Из Порезне управе Федерације БиХ позвали су све обвезнике да своје пословање ускладе са законом, јер је то најсигурнији начин пословања, саопћено је.

Извор: Фена

Related Posts