fbpx
Вијести, Свијет

У зрачним нападима на Идлиб погинуло осам цивила

Off 2
Foto: Xinhua /DW

У зрачним нападима које су припадници режима сиријског предсједника Башара ал-Асада  касно синоћ извели на сиријску зону деескалације сукоба Идлиб погинуло је осам цивила.

Бомбардери Ассадовог режима нападе су извели на Кефер Ајн, Хас и Табис, у Идлибу, јавља Анадолија.

Припадници Цивилне заштите (Бијели шљемови) наводе како је погинуло осам цивила, од тога два у Хасу, један у Таббису и пет у Кефер Ајну.

Додају и како су зрачни напади на Кефер Аyн били веома интензивни због чега страхују да би број смртно страдалих могао расти.

У зрачним и копеним нападима које су припадници Ассадовог режима и савезника Русије у посљедња три дана извели на зону деескалације сукоба Идлиб погинуло је најмање 28 цивила.

У Идлибу као утврди сиријске опозиције живи око четири милиона становника који су мета сталних режимских напада.

Уз посредство Турске и Русије у Сочију 17. септембра 2018. постигнут је договор о примирју у Идлибу и успостави деескалацијске зоне за цивиле.

Сходно договору, опозиционе снаге су у октобру повукле тешко наоружање из регије, а снаге одане Ассадовом режиму нису обуставиле артиљеријске и зрачне нападе у тој регији.

Припадници Цивилне заштите саопћили су како је у нападима режимских снага, терористичких група које подржава Иран и руских снага изведених на Идлиб, у мају убијен 231 цивил, међу којима је 59 малољетника, а рањено је 659 цивила.

Од септембра прошле године и проглашења примирја у тој регији је расељено више од пола милиона људи.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže