fbpx
Култура

У Земаљском музеју БиХ презентација захтјевних рестаураторских радова

Off 3
Foto: Fena (Arhiv)

Комисија за очување националних споменика Босне и Херцеговине у сарадњи са Америчком амбасадом и Земаљским музејом, презентират ће данас резултате пројекта “Превентивна конзервација збирки Земаљског музеја Босне и Херцеговине”.

У оквиру пројекта завршена је рестаурација кровова над Одјељењем за прахисторију, које је затворено за јавност од 1992. године, као и рестаурација ентеријера те зидног и стропног сликарства. Окончани су и радови на уградњи система ватродојаве у зградама археологије и природних наука, те видеонадзора (укупно 104 вањске и унутарње камере) у цијелом комплексу Земаљског музеја.

Подузети радови створит ће увјете за постављање изложбе “Босна и Херцеговина у претхисторијско доба”, која ће након низа година поновно бити презентирана у обновљеним изложбеним салама Одјељења за археологију.

Из Комисије за очување националних споменика је најављено да ће бити презентирана и софистицирана опрема, која ће унаприједити досадашњу праксу у провођењу мјера превентивне конзервације, као и рад Одјељења за конзервацију Земаљског музеја.

Пројект је имплементирала Комисија за очување националних споменика у сарадњи са Земаљским музејом, а средства у износу 625.000 америчких долара осигурана су из Фонда америчких амбасадора за очување културног наслијеђа. Имплементатор пројекта који је почео крајем 2015. године, је Комисија за очување националних споменика.

Related Posts