fbpx
Вијести, Регион

У Загребу осамнаеста Поворка поноса

Off 5
Foto: Index/Pixsell/Slavko Midzor

Неколико хиљада учесника 18. Поворке поноса под слоганом “Осамнаест поносних година”, окупило се данас код загребачког Музеја Мимара, на Рузвелтовом тргу, одакле су са заставама дугиних боја, транспарентима и звиждаљкама кренули према парку Рибњак, гдје ће се одржати попратни програм и концерт.

“Порука ове пунољетне Поворке поноса је да да смо ту, да ово није само ‘фаза’, дио смо хрватског друштва, не идемо нигдје и желимо пуну равноправност”, рекла је програмска координаторица Загреб Приде Дориа Јукић.

Оно што се промијенило, када се упореди 2002. година када су организовали прву Поворку поноса, истакла је Јукић, разина је насиља и дискриминације.

Годинама касније, оцијенила је она, видљива је бројнија и снажнија подршка, али Јукић истиче да је њихова свакодневница и даље испуњена дискриминацијом, насиљем, хомофобијом, трансфобијом и бифобијом те да је видљива на радним мјестима, улицама, у школама и установима, преноси Хина.

“Морамо послати поруку да не пристајемо да наша свакодневница буде испуњена насиљем и тражимо надлежне институције, Владу, Сабор и предсједницу Колинду Грабар-Китаровић да јасно устану и кажу да насиље над ЛГБТ особама није у реду”, поручила је Јукић.

Поворку је дошла подржати и неколицина политичара, међу којима предсједник СДП-а Давор Бернардић, чланови и чланице Форума жена и Форума младих СДП-а, Гордан Марас, Ренато Петек, као и особе из јавнога друштвеног живота.

Поворка ће проћи средишњим загребачким улицама и трговима – Тргом Републике Хрватске, Франкопанском улицом, Илицом, Тргом бана Јелачића, Улицом Николе Јуришића, Драшковићевом и Шоштарићевом улицом до парка Рибњака, гдје ће завршити јавним скупом и концертом групе “Ле Збор”.

За вријеме кретања поворке, чији се долазак на Рибњак очекује око 18 сати, за сав саобраћај затворене су наведене улице и тргови.

Related Posts

BH Telecom - EXTRA

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže