fbpx
БиХ, Вијести

У Дивичу код Зворника клањана колективна џеназа за пет жртава злочина

Off 7
Foto: Anadolu Agency

У зворничком насељу Дивич клањана је џеназа за пет жртава ратног злочина почињеног 1992. године, преноси Агенција Анадолија (АА).

Џеназа-намаз, који је клањан на стадиону у мјесту Дивич, предводио је Вахид еф. Фазловић, муфтија тузлански.

Након тога, на локалном мезарју у Дивичу су у кабуре спуштени табути са костима Сенада Капиџића, рођеног 1964. године, Мехмеда Пашића, рођеног 1941. године, Мирсада Џихића, рођеног 1960. године, Аднана Ефендића, рођеног 1966. године и Мује Вилића, рођеног 1959. године.

Џенази је присуствовао и Рамиз Салкић, потпредсједник бх. ентитета Република Српска (РС), који је казао да су породице данас дочекале тренутак да укопају своје најмилије, али да, нажалост, многе од њих, 27 година након злочина, још увијек чекају ексхумације и идентификације убијених.

“Поред спорог процеса тражења невино убијених бошњачких цивила, породице су забринуте и због чињенице да многи учесници у ратним злочинима данас слободно шетају Зворником и смију се жртвама и њиховим породицама. Поред некажњеног злочина над Бошњацима у Дивичу, имамо некажњене злочине у Дрињачи, Липљу, Снагову, Глумини, Бијелом Потоку, али и другим мјестима широм Зворника и Подриња. Злочини у Зворнику 1992. године су почињени пред очима цијелог свијета и зато је данас недопустиво да одговорни буду на слободи”, казао је Салкић.

У Дивичу је убијено 107 цивила из овог насеља. Преживјели још трагају за бројним члановима својих породица.

Related Posts