fbpx
Изложбе, Култура

У Галерији Колегијум Артистикум видео-инсталација Норе Лефе ‘Пауза’

Off 5
Foto: Fena

У Галерији Колегијум Артистикум данас је премијерно презентирана интерактивна видео-инсталација умјетнице Норе Лефе под називом “Пауза”, а која је отворена у оквиру Међународног фестивала “Град”.

По ријечима директора Фестивала “Град” Ибрахима Спахића, ријеч је о изванредној умјетничкој, хуманистичкој интерпретацији страшила које је Лефе радила у формату 3Д, са сликама савремених градова, и указује на главни урбани проблем.

“То је чињеница да живимо у једном ритму који разара, а истовремено даје наду јер се ова страшила претварају у јарболе који граде слику, чаролију о могућем животу у граду, неком новом покрету”, појаснио је Спахић.

С обзиром на то да је Сарајево град фестивал, Лефа је одлучила да уради још један рад о граду Сарајеву и то интерактивну видео-инсталацију у којој је свако страшило направљено вајарским начином и убачено у програм.

“Никада не знамо шта ће се десити, односно, шта ће страшило учинити, да ли ће се покренути, јер нису сви исти. То је једна “пауза” града Сарајева, један момент који ће након “паузе” интерпретирати гледаоци”, казала је Лефе.

Страшила имају вишезначну симболику: могу бити војници који су негдје ту, страшило које је у нама а које за сада спава, но може бити и грађанин те Лефе истиче да је то у ствари покрет који се интерпретира кроз паузу.

Спахић је подсјетио да је Нора Лефа архитекта, визуални умјетник, професор, учествује у умјетничкој колонији у Гази Хусрев-беговом Ханикаху и бит ће јој додијељена диплома “Витез умјетности округлог стола краља Арта”.

Трећи Фестивал “Град” је креативно средиште за слободу изражавања и синергију са културама и цивилизацијама свијета.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže