fbpx
БиХ, Вијести

У Вијећници “Дан отворених врата“ : У пожару прије 27 година горио један од симбола Сарајева

Off 11
Vijecnica-godisnjica4
Sarajevo, BiH - 25. august 2019: Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, usljed granatiranja sa srpskih položaja, njima tada opkoljenog Sarajeva, zapaljena je u noći s 25. na 26. august 1992. godine. U požaru je uništena gotovo kompletna bibliotečka građa ( Denis Zuberi - Anadolu Agency )

Један од најљепших и најрепрезентативнијих објеката из аустроугарског периода у Босни и Херцеговини, сарајевска Вијећница, усљед гранатирања са српских положаја, њима тада опкољеног Сарајева, запаљена је у ноћи с 25. на 26. август 1992. године. У пожару је уништена готово комплетна библиотечка грађа.

Поводом сјећања на кобну ноћ, у недјељу је организиран ”Дан отворених врата“, током којег се грађани и туристи могу поближе упознати с оним што се догодило у Вијећници прије 27 година.

Једна од њих је и туристкиња из Турске која је дошла у посјету Сарајеву с породицом, а како каже нису могли, а да не посјете Вијећницу. Казала је како је приликом посјете добила низ информација о дешавањима која су се догодила у Вијећници, али и Сарајеву опћенито.

“Нисам знала много тога о Франзу Фердинанду, овдје сам научила. Када се вратим, настојат ћу још тога научити. Научили смо и много тога о пожару који је избио”, рекла је Седа која је казала како су били згрожени оним што се догодило.

Сматра како би сви требали посјетити ово мјесто и научити оно што се догодити. Нада се да се никада више нешто слично неће догодити.

Седа је рекла и како је остала опчињена данашњим изгледом у Вијећници, која бојама и цјелокупним дојмом очарава посјетиоце.

Вијећницу је могуће бесплатно посјетити данас до 16 сати. У недјељу навечер планирано је дружење “Вијећница из ината” кроз које ће у Инат кући бити обиљежен Дан сјећања на паљење Вијећнице.

  • Vijecnica-godisnjica1
  • Vijecnica-godisnjica2
  • Vijecnica-godisnjica

 

Градска Вијећница је свечано отворена 20. априла 1896. године, кориштена је за управне и административне сврхе. Послије Другог свјетског рата стављена је на располагање Народној библиотеци и остаје у тој функцији до агресије на БиХ.

У ноћи између 25. и 26. аугуста 1992. године погођена је запаљивим артиљеријским пројектилима. Пожар неопвратно уништава Вијећницу, заједно са огромним библиотечним фондом Национално-универзитеске библиотеке од око два милиона јединица. Обнова Градске вијећнице почела је 1996. и трајала до 2014. године, а комплетна реконструкција је урађена по оригиналној документацији.Реконструисана Вијећница је свечано отворена 9. маја 2014. године на Дан Европе и Дан побједе над фашизмом.

 

Данас се користи у свечаним приликама на државном и градском нивоу, за промоцију догађаја из културе, умјетности и привреде, уз сталну и повремене музејске поставке, редовне сједнице Градског вијећа и томе слично.

У згради Градске вијећнице постављено је неколико сталних тематских изложби из хисторије града и Вијећнице.

Извор: Анадолија

Related Posts