fbpx
Вијести, Свијет

Ухапшен службеник британског конзулата у Хонг Конгу

Off 4
Lisice, hapšenje
Image by Tom Farmer from Pixabay

Кинески држављанин који ради у британском конзулату у Хонг Конгу ухапшен је у кинеском пограничном граду Шензену због кршења закона, саопћило је кинеско министарство вањских послова.

Велика Британија је саопћила да је “екстремно забринута” извјештајима да је члан особља њеног конзулата у бившој колонији ухапшен.

Сајмон Ченг није се вратио на посао 9. августа након што је посјетио оближњи град Шензен, претходног дана, јавио је хонконшки wебсите ХК01, позивајући се на разговоре с његовом дјевојком и породицом.

Ченгова породица потврдила је његов нестанак на свом Фацебоок посту у уторак навечер, наводећи да је он пословно отпутовао из Хонг Конга у Шензен 8. августа.

На редовном дневном брифингу за новинаре, гласноговорник кинеског министарства вањских послова Генг Сгуанг изјавио је да је полиција Шензена притворила Ченга на 15 дана због кршења јавне сигурности, не износећи никакве детаље, преноси Реутерс.

Полиција Шензена одбила је одмах коментирати Ченгово хапшење.

Хонг Конг је захваћен антивладиним протестима у посљедњим седмицама, док Пекинг оптужује Британију и остале западне земље за мијешање у његов унутрашња питања.

Велија Британија, Сједињене Америчке Државе и друге западне земље траже од Кине да поштује формулу “једна земља, два система” на основу које је Хонг Конг враћен с британске на кинеску владавину у 1997. години.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže