fbpx
БиХ, Вијести

УСК: Хитно створити услове за измјештање миграната у Вучјак

Off 13

У Бихаћу је данас одржан састанак поводом ескалације мигрантске кризе на подручју Унско-санског кантона (УСК) на којем, иако је раније било најављено, није донесена одлука о увођењу ванредног стања.  Репортер БХРТ-а Харис Домазет разговарао је са премијером УСК Мустафом Ружнићем.

На састанку, којем су присуствовали кантонални премијер и министри у Влади, полицијски комесар, начелници општина које се суочавају са мигрантском кризом, те представници Међународне организације за миграције (ИОМ), закључено је да се потребно сконцентрисати на актуелне ресурсе и дјеловати у оквиру постојећих надлежности.

Учесници састанка закључили су да се што прије морају створити најосновнији услови за измјештање миграната на локацију прихватног центра у Вучјаку, и то већ од наредне седмице.

Најављено је увођење кућног реда у привременим мигрантским центрима на подручју Унско-санског кантона (УСК), односно регулација кретања миграната и избјеглица у Бихаћу, Цазину и Великој Кладуши.

„Разлог за овај поступак је нарушена сигурносна ситуација у кантону, а то ћемо урадити у сарадњи с ИОМ-ом и УНХЦР-ом. Ангажоват ћемо све расположиве полицијске службенике, а ако буде потребе тражит ћемо помоћ и од других полицијских агенција. Од њих ћемо тражити помоћ и у смислу заустављања огромног притиска миграната и избјеглица на овај дио БиХ“, рекао је полицијски комесар Мујо Коричић.

Истакнуто је да неће бити проглашено ванредно стање, али да ће се одмах кренути с реализацијом још неколико мјера ради побољшања сигурносне и здравствене ситуације у кантону.

Покушаће се наћи рјешење и за процесуирање пријеступника које је немогуће идентификовати, нарочито због све чешћих и бруталнијих међусобних физичких сукоба у Бихаћу и Великој Кладуши.

Потврђена је и информација да је већина од регистрованих миграната у БиХ стигла на подручје Бихаћа и Велике Кладуше.

„Више од девет хиљада регистрованих миграната је од јануара ушло у БиХ. Скоро свима је циљ долазак у Бихаћ или Велику Кладушу, јер тренутно то сматрају најповољнијом путном рутом за земље западне Европе. Ово је озбиљан проблем и неће тако брзо нестати, па је заиста крајње вријеме за нека конкретна стратешка рјешења Вијећа министара БиХ. Морам истаћи велике напоре кантоналне и локалних власти, а посебно овдашње полиције и ватрогасаца. Питање је какву бисмо ситуацију имали, да нема њиховог максималног ангажмана“, ријечи су шефа Међународне организације за миграције (ИОМ) у БиХ Петера ван дер Оверарта.

На састанку је поновљен апел надлежним државним институцијама и када је у питању транспорт особа без докумената кроз Босну и Херцеговину, нарочито Талго возом Жељезница Федерације БиХ којим је само у овој години у Бихаћ стигло око 10 хиљада миграната и избјеглица.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže