fbpx
БиХ, Вијести

Управа РМУ Зеница поднијела оставку, потврђено за БХРТ

Off 8
Press Nermin Džindić i Salko Bukvarević
Foto: BHRT/Igor Božović

Након што је федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић  позвао све оне који су довели до тешког  стања у рудницима да одступе, комплетна Управа Рудника мрког угља “Зеница” поднијела је оставку на данашњој сједници Надзорног одбора тог предузећа, потврдио је у изјави за БХРТ директор зеничког рудника Невзет Вршкић.

Министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић данас је, на сједници у Мостару, упознао Владу Федерације БиХ о стању у рудницима угља и активностима проведеним посљедњих дана, а Влада је потврдила закључке, које је дан раније усвојио Представнички дом Федералног парламента.

Рјешења су још увијек далеко, и даље стоји позив директорима који не могу обављати своје законске обвезе у погледу исплате пореза и радника да поднесу оставку. Рудници се, према мишљењу министра Џиндића, морају санирати и реорганизирати, али на начин да радници буду заштићени и да сами рудници постану профитабилни.

Влада Федерације Босне и Херцеговине и данас активно ради на питању санације проблематике у рудницима РМУ Бреза и РМУ Зеница. Жеља је омогућити увјете да се радници не морају затварати у руднике јер они су своје плаће заслужили. Директорима који не уплаћују доприносе, плаће и порезе – зна се, јасан је министар енергетике и рударства Нермин Џиндић.

Министар Џиндић такођер је говорио о стању у Алуминију, истакнувши како нема довољно података јер актуална управа и даље штуро објашњава своје активности.

Осим питања реалног сектора, Федерална Влада данас је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пријевременом повољнијем умировљењу, будући да очекује да ће овај Закон бити на снази још једно дуље раздобље те терет ревизије треба пребацити на ниже разине.

Влада Федерације утврдила је и коефицијенте за исплате бранитељској популацији, настојећи задржати достигнута права. Такођер су утврђена и средства за једнократне исплате развојаченим бранитељима у висини од 5КМ по мјесецу проведеном на бојишници.

Циљ је првенствено у наредном раздобљу омогућити запошљавање и бољи стандард живљења ове популације, поглавито оних који сада имају између 43 и 46 година, а који су у рату судјеловали као малољетни.

Извор: Мерима Куртовић-Пашалић, Игор Божовић, Ивана Видмар/БХРТ

Related Posts