fbpx
БиХ, Вијести

Управа Алуминија: План покретања производње није пропао

Off 6
Aluminij Mostar
Foto: Igor Božović/BHRT

Управа Алуминија извијестила је јавност како план поновног покретања производње није пропао те да је неупитна исплата отпремнина радницима Алуминија.

Како се наводи у приопћењу за јавност, осигуран је дио средстава потребних за исплату отпремнина те да се подузимају сви напори како би се тијеком данашњег дана и идућега тједна осигурала цјелокупна средства за ту намјену.

“Желимо истакнути како је став Управе Друштва јасан и недвосмислен по питању исплате отпремнина, као минимума који се може и мора испунити према људима који су годинама уграђивали дио себе у ову твртку. Ничије заслуге не могу и не смију бити заборављене нити занемарене, јер је Алуминиј годинама био успјешна твртка захваљујући управо несебичном ангажману својих дјелатника”, поручили су из Управе.

Истакнули су како тренутно једини извор средстава нужних за покретање производње може доћи од инвеститора с којим се преговара, тако да најновије реакције и изјаве у јавности отежавају цијели процес преговора и смањују изгледе за покретање производње, наводи се у приопћењу.

Из Управе Друштва позвали су “на додатно стрпљење како би започете процесе могли окончати без додатних компликација”.

“Како би Алуминиј задржао било какву шансу за наставак производње, односно избјегавање стечаја, потребно је да с дијелом дјелатника који ће бити проглашени технолошким вишком буде раскинут радни однос, уз исплату отпремнина. Алтернатива тому је останак свих дјелатника у радном односу, али у томе случају твртка не би имала могућност исплате плаће за рујан и стечај би био неизбјежан”, приопћили су из Управе Алуминија.

Додаје се како ће одмах након раскида досадашњих уговора, нове уговоре добити одређен број радника, односно, они који су потребни за наставак производње у првој фази. Плаће ће бити у складу с раније презентираним увјетима, додаје се.

“Управа Друштва подузима све да, сукладно Правилнику о раду, нити један дјелатник не остане без посла без исплате отпремнине што, без икаквих двојби, свима заслужено припада. Све горе наведено јасно говори о томе како план покретања производње није пропао него се и даље активно ради на њему.

Разумијемо због ове неизвјесности и фрустрацију свих оних којима је стало до Алуминија и који су га својим радом стварали и градили, али понављамо како само заједничким напорима можемо осигурати ново покретање производње и покушати творницу вратити у позицију у којој је некада била и гдје треба поново бити у будућности”, поручили су из Управе Алуминија.

Извор: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže