fbpx
БиХ, Вијести

Употребом електричних возила смањујемо и загађеност и личне трошкове

Off 8

Предности кориштења електричних возила у Босни и Херцеговини су, између осталог, смањење емисија штетних гасова и побољшања квалитета ваздуха, као и вишеструко мањи трошкови одржавања у односу на возила са дизел и бензин моторима, истакнуто је приликом промовије нових шест електричних возила и шест АЦ пунионица за електрична возила у власништву ЈП Електропривреда БиХ.

Такође, једна од предности електричних возила је повећана енергетска безбједност и независност о увозним енергентима и нафтним дериватима.

Како је истакнуто, употребом електричних возила знатно се смањује бука у градовима, а оно што је посебно важно за бх. грађане је нижа цијена погонског горива.

Трошак електричне енергије за погон ових возила је у просјеку 1,6 КМ/100 км, што је вишеструко мање од трошка бензина или дизела за возила сличних перформанси.

Детаљније, репортерка БХРТ-а Аида Фазлић.

Набавка нових возила и инсталирање пунионица реализовани су у оквиру пројекта “Електромобилност у ЕП БиХ”. Осим у Сарајеву, пунионице су инсталиране и уз објекте електродистрибутивних подружница у Бихаћу, Горажду, Мостару, Травнику, Тузли и Зеници, саопштено је из Електропривреде.

Пројектом електромобилности, Електропривреда као друштвено одговорна компанија доприноси побољшању квалитета ваздуха и животне средине, који су изражен проблем у градовима БиХ, посебно током зимских мјесеци.

Реализацијом пројекта Електропривреда БиХ се прикључује свјетским трендовима који показују да сектор електромобилности биљежи експоненцијалан раст у Европској унији.

Извор: БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže