fbpx
БиХ, Вијести

Упитан рад болнице “Др. Сафет Мујић” у Мостару

Off 4
Bolnica dr. Safet Mujic u Mostaru
Bolnica dr. Safet Mujic u Mostaru

Наставак рада Кантоналне болнице “Др. Сафет Мујић” у Мостару доведен је у питање. Ова установа оптерећена је дугом од 16 милиона и 400 хиљада КМ, а њен оснивач, Скупштина Херцеговачконеретванског кантона, не одговара на њихове упите и захтјеве да као оснивач покрије губитак.

Уред за ревизију институција у Федерацији Босне и Херцеговине закључио је да је ЈУ Кантонална болница „ДР. Сафет Мујић“ из Мостара закључно са децембром 2018. године имала укупан акумулирани дуг од око 16 милиона и 400 хиљада КМ. С тим у вези скренута је пажња како је упитно пословање болнице у пуном капацитету.

Средства која Болница добива од Завода Здравстевног Осигурања ХНК нису довољна за измирење обвеза за плаће, припадајуће доприносе и друга примања запослених, покриће материјалних трошкова, и остале трошкове које је дужна подмириват.

Управно вијеће и оснивач а то је Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона нису подузимали активности на покрићу губитка иако су они као оснивач то дужни.

Такођер, наведено је да су у другој половини 2018. године усвојени нови колективни уговори за медицинско и немедицинско особље, којима је дефинисана повећана сатница, што за посљедицу има већа издвајања Болнице за трошкове плаћа, што је још више погоршало ситуацију у раду Болнице.

На крају је истакнуто да је Болница о тешкој финанцијској ситуацији писаним путем обавјештавала Управно вијеће и Министарство, те да је оснивачу упућивала дописе о тешкој ситуацији са захтјевима да покрије губитак, међутим, никада нису добили писани одговор на своје дописе.

Извор: Сабина Бузаљко/БХРТ

Related Posts