fbpx
БиХ, Вијести

УН тим у БиХ: Локација “Вучјак” неприкладна за смјештај миграната

Off 7
Foto: Ilustracija

Тим Уједињених народа (УН) у Босни и Херцеговини изразио је забринутост у вези с одлуком о измјештању миграната на локацију “Вучјак” – у увјерењу да је неадекватна.

Како су навели у саопћењу, локација је у близини подручја контаминираног минама и постоји велика опасност од пожара и експлозије због могућег присуства метана у тлу, јер је локација била некадашња депонија.

Позивају власти да одмах престану с пребацивањем миграната, док не буде на располагању прикладније мјесто и да оне који су већ пребачени у “Вучјак”, врате на првобитне локације.

Локалитет “Вучјак” представља здравствени и сигурносни ризик и тренутно није опремљен за смјештај миграната и избјеглица у складу с међународним стандардима.

Локација се налази у непосредној близини подручја контаминираног минама. Такођер постоји велика опасност од пожара и експлозије због могућег присуства метана у тлу, јер је локација била некадашња депонија. Уколико ова два озбиљна ризика нису процјењена и елиминирана од стране надлежних органа, локација не може бити погодна за боравак људи. Осим тога, на локацији нема санитарних чворова и нема приступа питкој води или електричној енергији. Под овим околностима, смјештање миграната и избјеглица на овој локацији није прихватљиво, наводи се у саопћењу.

Уједињени народи схватају забринутост локалног становништва и власти Унско-санског кантона везано за мигранте и избјеглице који бораве изван четири службена прихватна центра у кантону, посебно они који су боравили у јавним просторима и празним кућама, те потребу за додатним простором за смјештај.

Међутим, наглашавају да такве мјере треба предузети уз пуно поштовање права миграната и избеглица у складу с међународним правом и домаћим законодавством, укључујући и хуманитарне стандарде када се ради о локацијана за смјештај миграната.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže