fbpx
Вијести, Свијет

УН препоручио БиХ повећање броја граничних полицајаца

Off 4
Migranti u Vucjaku2

Комитет за раднике мигранте Уједињених нација објавио је своја запажања о три земље, међу којима је и Босна и Херцеговина, до којих је дошао на посљедњем засједању од 2. до 11. септембра ове године.

Комитет УН-а је препоручио БиХ да повећа број упосленика у Граничној полицији како би се загарантовала права свих миграната.

“Изражавајући забринутост због недовољних капацитета за контролу државне границе, укључујући недостатак инфраструктуре на граничним прелазима, као и животне услове у неформалном кампу Вучјак у близини Бихаћа, Комитет такођер препоручује да БиХ у том погледу повећа своје капацитете, како би осигурала поштивање људских права свих миграната, без обзира на њихов статус.“

Налаз, који је званично назван закључно запажање, садржи позитивне аспекте понашања одређене државе у вези с провођењем конвенције, као и главна питања која су забрињавајућа и препоруке.

“Иако поздравља напоре БиХ у промоцији и заштити права босанских радника миграната у иностранству и у држави, Комитет препоручује да БиХ осигура да сва права садржана у конвенцији буду загарантована у свим дијеловима државе и унутар њене надлежности, без икаквих ограничења или изузетака. Потпуна проведба конвенције на законодавном, административном и практичном нивоу још увијек је ометена због сложености уставне структуре државе и тешкоћа државне владе да проведе правне реформе у неким дијеловима земље“.

Уз БиХ ријеч је о Аргентини и Колумбији, а све три земље су међу 55 држава потписница Међународне конвенције о заштити права радника миграната и чланова њихових породица. Као такве од њих се тражи да редовно подносе извјештај Комитету у којем се налази 14 независних међународних стручњака из области заштите људских права.

Извор:Агенција Анадолија

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže