fbpx
Вијести, Свијет

УН: Два милиона људи у Сомалији би могло умријети од глади

Off 4
suša glad
Foto: Image by Carabo Spain from Pixabay

Уједињене нације упозоравају да би око два милиона људи у Сомалији могло умријети од глади услијед најгоре суше у тој земљи од 2011. и позивају међународну заједницу да пружи већу подршку.

Говорећи на крају дводневне посјете тој земљи, генерални подсекретар УН-а Марк Лоукок рекао је да су вишедеценијски сукоби и недостатак инвестиција поткопали способност Сомалије да се избори с поновљеним хуманитарним кризама, док су суше учесталије и јаче, а кишна сезона изазивају честе поплаве.

Посљедња УН-ова анализа за сигурност хране показала је да је жетва од априла до јуна била лошија од 2011. године што је посљедица ријетких киша које су опет изазивале поплаве, наводи се у саопћењу, преноси Ал Џазира.

“Прогнозира се да ће око шест милиона људи имати проблема с приступом основним животним намирницама у наредних неколико мјесеци. Трећини од њих пријети потпуна несташица хране ако не добију помоћ”, казао је Лоукок.

Око 2,6 милиона људи је већ приморано да напусте своје домове због те природне катастрофе, али и сукоба.
Посљедња криза је услиједила у вријеме док се многи људи, који су стољећима живјели као номадски пољопривредници, још увијек боре да се опораве од посљедица дуготрајне суше из 2017. која је довела земљу на руб глади.

ИЗВОР: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže