fbpx
БиХ, Вијести

УНСА објавио конкурсе за упис студената

Off 4

Универзитет у Сарајеву (УНСА) објавио је конкурсе за упис студената у студијској 2019./2020. години, који омогућавају упис 6.457 студената на први циклус и интегрирани студиј, 4.158 студената на други циклус студија, 170 кандидата на стручни студиј, те 114 кандидата на специјалистички студиј – на више од 500 студијских програма.

Право учешћа на конкурсе за упис на први циклус, интегрирани студиј, стручни студиј и специјалистички студиј, под једнаким увјетима имају држављани Босне и Херцеговине и страни држављани са завршеном средњом школом у четверогодишњем трајању у Босни и Херцеговини, као и кандидати који су средњу школу завршили изван Босне и Херцеговине, а за које је након поступка признавања односно еквиваленције утврђено да имају завршено адекватно образовање за наставак школовања.

Право учешћа на Конкурсу за упис на други циклус студија под једнаким увјетима имају држављани Босне и Херцеговине и страни држављани са завршеним одговарајућим првим циклусом студија који се врједнује с најмање 180 односно 240 (Е)ЦТС студијских бодова, кандидати који су завршили студиј према предболоњским наставним плановима и програмима у Босни и Херцеговини, као и кандидати који су први циклус односно предболоњски студиј завршили изван Босне и Херцеговине, а за које је након поступка признавања односно еквиваленције утврђено да имају завршено адекватно образовање за наставак школовања, наводи Служба за односе с јавношћу Универзитета у Сарајеву.

Кандидати који су средњу школу завршили изван Босне и Херцеговине, имају право учешћа на Конкурсу и прије извршеног признавања, односно еквиваленције свједочанства о завршеном средњошколском образовању у иноземству.

Кандидате са завршеном средњом школом по међународним програмима који су одобрени од надлежног министарства, а чији се резултати међународне екстерне матуре објављују у аугусту или септембру, организациона јединица је дужна укључити у поступак за упис и прије издавања доказа о положеној екстерној матури. Бодовање успјеха тих кандидата врши се на основу предвиђених оцјена (форецаст градес) за екстерну матуру.

За пријаве на Конкурс за упис у прву годину студија кандидати предају оригинал или овјерену копију докумената.

Будући студент ће моћи аплицирати на Конкурс предајом докумената на више факултета или академија Универзитета у Сарајеву. Ако матурант буде примљен на више факултета или академија, сам ће одлучити гдје жели студирати. Омогућено је више пријавних/уписних рокова.

Студенти из категорије дјеце шехида и погинулих бораца, дјеце ратних војних инвалида, дјеце добитника ратних признања и одликовања и дјеце без оба родитеља ослобођени су плаћања трошкова уписнине и школарине.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže