fbpx
БиХ, Вијести

Угрожен рад Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ

Off 7
Lijekovi
Foto: Image by Pexels from Pixabay

Рад Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ угрожен је због недостатка људи и малих плата, истичу из Синдиката те институције. Због тренутне ситуације могло би доћи до потпуне блокаде контроле лијекова, што ће узроковати недостатак лијекова на бх. тржишту. У оваквој ситуацији трпе пацијенти, произвођачи, велепрометници, апотеке.

Без системског рјешења које би побољшало статус фармацеута, љекара, фармацеутских техничара, лијекове неће имати ко да контролише, тврде из Синдиката Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, истичући да је Вијеће министара БиХ одговорно за овакво стање.

“Ми смо прошле године ушли на Иницијативу Министарства цивилних послова и нашег стручног Вијећа да покушамо поправити материјални статус, нама је одмах речено у првој фази – не могу сви. Не можете једног аналитичара у лабораторији третирати као административца који ради у неком сектору на нивоу Вијећа министара. То су људи који су изложени директно органским, неорганским растварачима, људи који ништа не добивају на услове”, каже Рамо Рустемовић из Синдиката Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Како истичу из Агенције, већ више од 10 година нису мијењане накнаде за рад, чак су два пута биле смањене. Контролни лабораториј Агенције, када је започела са радом, имао је 54 човјека, сада је тај број смањен на 42.

“Оптерећени смо огромним обавезама везаним за контролу квалитета, с обзиром да сваки лијек који је на тржишту БиХ мора бити контролисан, а немамо довољно кадра, тако да се посљедично дешавају и кашњења. Ту трпе пацијенти, произвођачи, велепрометници и наравно да је један од сценарија, односно једна од ситуација која је врло могућа јесте да стане контрола квалитета”, упозорава Татјана Понорац из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Министарство цивилних послова БиХ подржава напоре Агенције за побољшање услова рада и накнада за рад, али како су навели, о томе не може доносити коначну одлуку.

Коначно мишљење на материјале који се односе на додатно издвајање и осигурање средстава из буџета институција и међународних обавеза Босне и Херцеговине даје Министарство финансија и трезора БиХ у складу с Пословником о раду Вијећа министара БиХ.

ИЗВОР: Аријана Мисимовић, Данијел Лепир/БХРТ

Related Posts