Животни стил

Турска научница истражује Антарктик и помаже у откривању тајни Марса

Off 7
Foto: Anadolija
У оквиру истраживачке мисије на Антарктику, турска научница Јагмур Гунес истражује узорке стијена и језера који представљају модел за научна истраживања Марса, те како преноси Анадолија, на тај начин доприноси у откривању тајни “црвене планете”.

Гунес је истакла да се тренутни научни тим, под водством Нургул Селик Балси, усредоточио на истраживање антарктичких елемената који имају слична геотермална својства као минерали чије постојање је откривено и на Марсу.

“Скоро два мјесеца смо провели мјерећи и прикупљајући узорке са стијена и језера на Антарктику. У наредном периоду ћемо те узорке подвргнути детаљном испитивању у лабораторији Техничког универзитета у Истанбулу”, рекла је Гунес.

Како је рекла, посљедња истраживања на Марсу открила су постојање неких продуката испаравања који су названи евопаритима, те ће овим истраживањем у значајној мјери бити одговорено на питања о прошлости Марса.

Њен задатак на Антарктику је да утврди хемијске, физичке и могуће биолошке процесе којима су подвргнуте стијене и тло.

“Ово истраживање обухвата геологију, геохемију, биологију и климатске промјене. Циљ је да се открију узрочно-посљедичне појаве тих процеса и открију евентуални биолошки и други трагови, а све то је важно за боље схватање прошлости Марса”, истакла је Гунес.

Гунес је чланица важне турске научне мисије на Антарктику која се спроводи под покровитељством Канцеларије турског предсједника и уз подршку Министарства индустрије и технологије Турске. Координацију цијеле мисије врши Центар за антарктичка истраживања са Техничког универзитета у Истанбулу.

Као искусни експерт из области геологије Гунес је учествовала и у бројним мисијама у антарктичким научнима базама Чилеа, Белгије, Јужне Кореје и Колумбије.

Related Posts