fbpx
Вијести, Свијет

Трамп наредио америчким компанијама да напусте Кину

Off 7
(190611) -- WASHINGTON, June 11, 2019 (Xinhua) -- U.S. President Donald Trump speaks to reporters before leaving the White House in Washington D.C., the United States, on June 11, 2019. U.S. President Donald Trump said on Tuesday that he had received a "beautiful" letter from Kim Jong Un, top leader of the Democratic People's Republic of Korea (DPRK). (Xinhua/Ting Shen)

Амерички предсједник Доналд Трамп наредио је америчким компанијама да напусте Кину, након што је Пекинг најавио увођење царина на америчку робу вриједну 75 милијарди долара.

“Амерички предсједник се средином дана сусрео са званичницима задуженима за трговину”, рекао је у високи дужносник Бијеле куће, јавља Ројтерс.

“Не требамо Кину и искрено говорећи било би пуно боље без њих. Големи новац који је Кина зарадила и украла од Сједињених Америчких Држава, годину за годином, десетљећима, мора престати!”, написао је Трамп на Твитеру, преноси Ал Џазира Балканс.

“Нашим снажним америчким компанијама је стога наређено да одмах почну тражити замјену за Кину, укључујући да се врате кући и своје производе праве у САД-у”, додао је.

Нејасно је по којем би закону Трамп могао наредити америчким компанијама да прекину своје пословање у Кини или да престану набављати одређене производе из те земље.

Трумп је такођер рекао да је америчким поштанским компанијама, попут ФедЕx-а, Амазона, УПС-а и Америчке поште наредио да потраже и прекину доставу свих пошиљака које садрже опиоид фентанил у САД-у.

Кина је у петак најавила да ће у знак одмазде увести царине на америчку робу вриједну 75 милијарда долара, први пут и на сирову нафту.

Пекинг ће од почетка септембра, односно средине децембра, увести царине у распону од пет до 10 посто на 5.078 производа из САД-а, укључујући соју, сирову нафту и мале авионе.

Најављене су и 25-постотне царине на увоз аутомобила из САД-а, те 5-постотне царине на увоз аутомобилских дијелова које ће ступити на снагу 15. децембра.

Одмазда је то Пекинга на потезе Трумпа који је раније увео високе царине на кинески увоз у вриједности 250 милијарда долара и најавио два нова круга царина на додатних 300 милијарди долара кинеског увоза, почетком септембра и средином децембра, укључујући мобилне телефоне, лаптопе, одјећу и играчке.

Ескалација трговинског сукоба двије водеће привреде свијета потпирује страх од могуће рецесије у САД-у.

Извор: Фена/Агенције

 

Related Posts