fbpx
Вијести, Свијет

Трамп жели нови нуклеарни споразум са Русијом и Кином

Off 9
Donald Trump
Foto: AP/Evan Vucci

Амерички предсједник, Доналд Трамп, изјавио је да жели нови нуклеарни споразум са Русијом и Кином. Како је рекао, о томе је разговарао са представницима ове двије земље и обје су веома заинтересоване.

Његови коментари услиједили су након што су се Сједињене Америчке Државе повукле из кључног нуклеарног споразума са Русијом.

Формално га је јуче напустио Вашингтон, док је Москва то учинила прије мјесец дана. Вашингтон је то учинио образлажући да га Русија несумњиво крши распоређујући ракете 9М729 у западном дијелу те земље, одакле може да дјелује на кључне циљеве у Европи.

Москва је чак понудила и мораторијум на тај споразум. Међутим, први човјек Алијансе је одбио тај приједлог уз образложење да би био непоуздан. НАТО и Уједињене нације су забринути.

“Не желимо нову трку у наоружању, али ћемо осигурати да наше одвраћање буде вјеродостојно о питању размјештања новог руског ракетног система способног да носи нуклеарне бојеве главе и погоди европске градове за неколико минута. Русија је одговорна за прекид споразума и НАТО ће на одмјерен и одговоран начин одговорити на пријетњу Русије”, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Генерални секретар УН-а Антонио Гутереп је рекао како је тај Споразум помогао стабилизацији Европе и довео до окончања Хладног рата.

“Свијет ће изгубити непроцјењиву кочницу за нуклеарни рат и то ће појачати пријетњу коју представљају балистичке ракете, умјесто да је смањи. Зато снажно охрабрујем Америку и Русију да прошире такозвани споразум ‘нови старт’ и осигурају дугорочну стабилност”, истакао је Гутереш.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže