fbpx
Вијести, Свијет

Топлотни вал пријети Европи, метеоролошке службе издале упозорења грађанима

Off 4

Сјеверозападна Европа се ове седмице припрема на наставак љетних жега какве су владале и крајем јуна, поготово у Паризу, који је увео трећи од четири степена плана одбране од великих врућина.

Од Француске, преко Бенелукса, до Нјемачке метеоролошке службе су издале упозорење.

Температура ће се у сриједу или у четвртак поново приближити 40 Целзијевих степени, након чега ће крајем седмице пасти.

У Француској би топлински вал могао потрајати краће него у јуну, када је 28. шестог мјесеца срушен апсолутни температурни рекорд у Вераргуесу, на југу, гдје је измјерено 46 степени.

Овај пут “не очекујемо температуре од 45/46 степени”, али би сјеверна половина земље могла “пуно више” осјетити врућину, објавио је Метео-Франце.

У четвртак се у Паризу “предвиђа 41, па и 42 степена, уз велику вјероватност да ће се срушити рекорд од 40,4 степена забиљежен 1947. године”, рекао је Францоис Јобард, прогностичар у Метео-Францеу.

Тако је француска пријестолница увела трећи од четири степена плана одбране од топлинског вала, који предвиђа отварање “дворана за освјежење” у јавним објектима те постављање привремених јавних чесми и распршивача влаге, као и низ мјера намијењених старијим особама, највећим жртвама љетних жега које су 2003. године само у Француској однијеле 15.200 живота.

Четрдесетак степени се очекује и у метрополама у средишту и на сјеверу Италије, посебно у Фиренци и Феррари.

Но, земљу неће захватити топлински вал у правом смислу, јер ће југ и средиште Европе овај пут бити поштеђени.

“У четвртак ће се врућина преселити у земље Бенелукса. Могуће је да ће те три земље први пут искусити температуру од 40 Целзијевих степени и више”, рекао је Јобард.

У Белгији је Метеоролошки краљевски завод – ИРМ издао “упозорење због велике врућине”, које ће бити на снази до петка у поноћ.

Аустрија је објавила “наранчасто” упозорење за четвртак и за петак, али само на западу земље.

У Португалу удари вјетра и суша отежавају борбу с “врло тешким” пожаром, који од суботе хара планинским подручјем у средишту земље, гдје је ватра 2017. године усмртила стотињак људи, преноси Ал Јазеера.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže