fbpx
БиХ, Вијести

ТИ БиХ поднио пријаву ЦИК-у против 14 политичких странака

Off 4

Танспаренси Интернешнал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) је, због примања забрањених прилога, поднио пријаву Централној изборној комисији (ЦИК БИХ) против 14 политичких партија.

Пријавом су обухваћени СББ, СДС, СДП, СДА, А-СДА, Странка за БиХ, ДНС, ДФ, Независни Блок, ПДА, Социјалистичка партија, Независна босанскохерцеговачка листа, Савез за нову политику и СРС др Војислав Шешељ. Наведене политичке странке примале су донације од правних особа које су имале закључене уговоре с органима извршне власти и на тај начин прекршиле Закон о финансирању политичких партија БиХ, саопштено је из ТИ БиХ.

У саопштењу се наводи да је ТИ БиХ, уз пријаву, доставио и списак уговора које су закључили донатори ових партија с органима извршне власти током 2018. године. Додаје се како је из тих података видљиво да су донатори странака добијали бројне тендере у локалним заједницама гдје управо те странке врше власт, „што изазива додатну сумњу да је новац пореских обвезника на овај начин усмјераван у финансирање изборне кампање“.

“Мониторинг финансирања политичких партија ТИБиХ показао је да из године у годину политички субјекти пријављују све мање донација, иако укупни буџети странака не трпе значајне измјене, док се трошкови изборних кампања повећавају. Бројне владајуће политичке партије, попут СНСД-а и Уједињене српске, у својим извјештајима нису приказале ни једну марку донација правних особа. С друге стране, СНСД је пријавио више од пола милиона КМ прихода од чланарина за 2018. годину, не наводећи чак нити број чланова”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је због нелегалног финансирања странака ТИ БиХ и раније подносио пријаве ЦИК-у, а „Служба за ревизију ЦИК-а установила је да су пријављене странке примиле забрањене прилоге, након чега је дио њих вратио недозвољене донације“.

Related Posts