fbpx
Вијести

Тегелтија одговорио Вигемарку: Проблем недостајућег система провјере прошлости судија и тужилаца

Off 3

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Босне и Херцеговине Милан Тегелтија упутио је одговор на допис шефа Делегације и Специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини Ларса-Гунара Вигемарка, у којем је указивао на проблем продужења мандата додатном судији Кантоналног суда у Сарајеву Хусеину Делалићу.

Тегелтија наводи да дијели забринутости садржане у писму, напомињући да је још крајем 2017. године указивао јавно на проблем недостајућег система провјере прошлости приликом доношења одлука о именовању судија и тужилаца у Босни и Херцеговини.

“Желим да Вас обавијестим да сам још крајем 2017. јавно указивао на проблем недостајућег система провјере прошлости приликом доношења одлука о именовању судија и тужилаца у Босни и Херцеговини те предвидио могућност оваквих ситуација. Управо због тога инсистирали смо на инкорпорацији система провјере прошлости у систем именовања судија и тужилаца. Поводом тога Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине је и донио закључке који су, у то вријеме, били оспоравани у јавности, вјероватно услијед неразумијевања дубине проблема и свих консеквенци које тај недостатак система може произвести”, наглашава Тегелтија.

Тегелтија је подсјетио и да је Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а судију Делалића суспендовала са дужности, до окончања дисциплинског поступка, ради сакривања података о ранијој осуђиваности истог.

“Након окончања дисциплинског поступка и утврђивања свих чињеница и околности предметног случаја, Дисциплинска комисија ће донијети коначну одлуку”, најавио је Тегелтија.

У погледу продужења мандата додатног судије, Тегелтија обавјештава Вигемарка да се овдје није радило о именовању које пролази кроз конкурсну процедуру, него продужењу мандата.

“Само именовање истог на прву правосудну функцију, након проведене реформе, било је 1. јануара 2004. године на позицију тужиоца Кантоналног тужилаштва Сарајево, да би исти дана 1. аугуста 2011. године био именован на позицију додатног судије Кантоналног суда у Сарајеву, од када му је сваке двије године продужаван мандат додатног судије. Приликом продужавања мандата не проводи се посебна конкурсна процедура, него се исти продужава на основу приједлога предсједника суда који указује да још постоји потреба за додатним судијом те потврде надлежног министарства о обезбјеђењу финансијских средстава за даље финансирање додатног судије, након чега Комисија за правосудну управу даје приједлог за продужење мандата додатном судији. На основу ових параметара долази до продужења мандата додатним судијама, који се само једном именују и то је у овом случају било 1. аугуста 2011. године”, каже Тегелтија.

Он даље наводи да је након прегледа транскрипта сједнице установио да на сједници ВСТС-а, на којој се одлучивало о продужењу мандата додатном судији Хусеину Делалићу, чланови тог вијећа нису били обавијештени о дисциплинском поступку и његовом предмету тужбе против именованог, тако да су одлуку о продужењу донијели немајући то сазнање.

Тегелтија, такођер, обавјештава Wигемарка да приликом процедуре продужења мандата додатним судијама саставни дио пропратних материјала не чине подаци о текућим дисциплинским поступцима и предметима тих дисциплинских тужби, те да је услијед свега тога дошло је до продужења мандата Хусеину Делалићу.

Извор: Фена

Related Posts